Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


interakcija ljekova


Autor Poruka

nona

04.12.2005. 15:32

Molim Vas da mi odgovorite da li se slijedeći lijekovi smiju zajedno upotrebljavati: isoptin, praxiten, betoptic i kvinaks.
Hvala

Mr.sc.dr. Viola Macolić Šarinić

23.12.2005. 12:54

Isoptin je verapamil i daje se u terapiji srčanih aritmija. Praxiten je oksazepam - hipnotik i sedativ iz skupine benzodiazepina. Betoptic je betaksolol lokalni pripravak za oči, a spada u beta blokatore. Kvinaks su isto kapi za oči protiv katarakte (aminokisleine i vitamini).

Dva lijeka koji bi mogli ući u interakciju su Isoptin i Betoptic. Lijekovi koji spadaju grupu kao i Betoptic su beta blokatori, a u obliku tableta se daju za usporavanje srčanog ritma (kao i Isoptin) ili u liječenju visokog tlaka. Davanje istovremeno ova dva lijeka mogu jako usporiti srčani ritam tako da može doći i do nesvjestice, vrlo sporog rada srca. Ovdje se radi o kapima, te je ovakva interakcija vrlo rijetko opisana (lijek se mora apsorbirati i doći u cirkulaciju da bi mogao djelovati na srce zajedno s Isoptinom).

Na temelju iznesenog svi lijekovi se mogu istovremeno uzimati, jedino je potreban je manji oprez i povremno mjeriti frekvenciju pulsa koji ne smije pasti ispod 40 otkucaja u minuti, odnosno ako bi se pojavljivali simptomi vrtoglavice i nesvjestice, trebalo bi se javiti svom liječniku.

Uz srdačan pozdrav,
dr Viola Macolić Šarinić