Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


stitnjaca


Autor Poruka

Tatjana

04.12.2005. 14:31

Vec 18 godina borim se sa svakojakim hormonskim poremecajima. Doktori su me pogresno lijecili jer su se bazirali na ginekoloske probleme. Naime, kod mene je u pitanju neplodnost (bila sam na tri vjestacke oplodnje), napadi vrucine, bolovi u kostima, vec dugo mi je FSH 116! I tek sada, poslije 18 godina ponavljam, utvrdjeno je da imam Hasimotov sindrom i da je stitnjaca uzrok svemu. Sada pijem Eutiroks. Interesuje me da li je i kada moguce da se stitnjaca dovede u normalo (TSH 9,75). Rekli su mi da mi je stitnjaca sva u oziljcima...
Hvala

Mr.sc.dr. Viola Macolić Šarinić

23.12.2005. 12:40

Poštovana!

Bolujete od autoimune bolesti, tj. organizam je razvio protutijela na tkivo štitnjače i počeo ju razarati. Zato ste u početku bolesti imali napade vrućine, bolove, a moguće i lupanje srca... To se dogodilo zato što se uništavalo tkivo štitnjače i hormoni su nekontrolirano ulazili u cirkulaciju. Nakon tog perioda, kada je ostalo samo malo zdrave štitnjače, stanice više nisu mogle proizvoditi hormon štitnjače i polako je nestajao iz organizma (umor, slabost, isl.) Vi ste u svom liječenju dobili Euthyrox, a to je hormon štitnjače koji se sada uzima na usta i nadoknađuje onaj koju Vaša štitnjača ne može više proizvoditi. Sada je važno doći do doze koja Vama odgovara i lijek (hormon) ćete najvjerojatnije morati uzimati cijeli život. To je tzv. supstitucijska terapija (slično ljudima koji boluju od šećerne bolesti i cijeli život moraju uzimati inzulin).
Na ovaj način će se stabilizirati razina hormona štitnjače i moći ćete normalno i bez tegoba dalje živjeti, uz povremene kontrole kod endokrinologa.

Uz srdačan pozdrav,
dr Viola Macolić Šarinić