Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


kapi za nos


Autor Poruka

mia

08.03.2002. 11:51

Moja djevojčica sada ima 14 mjeseci a od osmog mjeseca je vrlo često prehlađena. Zbog začepljenog nosa je slabo spavala i jela, imalaroblema sa ušima i sl. Probala sam sa nekim pedijatrijskim kapima koje se često propisuju ovdje u Sarajevu i mješaju sa AD kapima - uljanim tako da nisam nikad saznala šta je jer nisam dobila original bočicu ali, u svakom slučaju, nisu joj puno pomagale, teško ih je i davati nemirnoj bebi jer su "spore". Probali smo još Benil, Reukap a u zadnje vrijeme i Operil. Čini mi se da je jedino Benil (razblažen naravno) imao očekivanog efekta. Može li biti štetan, šta vi preporučujete s obzirom na eventualne posljedice?
DA li OTOL kapi mogu biti štetne za djecu?

Dr. Viola Macolić Šarinić

10.03.2002. 22:23

Kapi za nos djeluju tako da se stiskaju male krvne žilice u nosu i samnjuje se sekrecija upaljene nosne sluznice. Opasnost kod dugotrajnog kapanja (više od 7 dana), da kad se prestane s kapanjem dođe do još jačeg naticanja sluznice tzv. "rebound fenomen", odnosno do takvog oštećenja sluznice nosa da dođe do atrofije i sušenja nosne sluznice.
U terapiji upale uha i čestih prehlada, posebno u djece, važno je da sluznica nosa bude prohodna, pa je potrebno kapati nos. Kako učiniti da bude korisno, a da štetne posljedice svedemo na minimum? Treba upotrebljavati najblaži dekongestiv a to je efedrin, te kombinirati s fiziološkom otopinom koja vlaži sluznicu. Upotrebom dječijih dekongestiva do 3 dana dok su simptomi akutni može se preporučiti.
Molim Vas da mi napišete sastav Otol kapi, pa Vam mogu više o tome odgovoriti.

Uz srdačan pozdrav
dr Viola MAcolić ŠArinić