Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


seroxat, nuspojave?


Autor Poruka

zoran

07.03.2002. 21:22

Poštovani!
Molim Vas da mi odgovorite koje su nuspojave seroxata. Imam napade panike i već desetak godina pijem 6 mg xanaxa dnevno, no počeo sam spuštati dozu i ne primjećujem da mi je lošije.Liječnik mi je preporučio da potpuno prekinem uzimati xanax a da počnem uzimati seroxat no kako sam već probao sa anafranilom od kojeg mi je bilo lošije bojim se da mi tako nebude ni sa seroxatom. Osim toga bojim se i drugih nuspojava budući da sam našao na internetu podatke da je velika ovisnost o tom lijeku.Liječnik mi je rekao da bih mogao imati na početku i pojačanu napetost pa i paniku ali da će to sa vremeno proći.Sada uzimam 5 mg xanaxa do 13oo sati +1 mg (par dana 0,75mg) navečer. Kako da raspodjelim spuštanje doze? Da li bi bilo pametno piti 3 puta dnevno i da li da povećam spuštanje doza za 0,5 mg svaka 2 tjedna umjesto o,25mg. Hvala na odgovoru!

Dr. Viola Macolić Šarinić

10.03.2002. 22:09

Seroxat je noviji antidepresiv (paroksetin) koji se može davati i u paničnim poremećajima. U ovoj indikacji počinje se s manjom dozom (10mg/dan) te se postepeno može povećavati do 40 mg dnevno. Nuspojave su slične kao i u ostalih lijekova iz ove skupine, a ovisne su i o dozi lijeka. Da li će se kod Vas pojaviti nuspojave ne može se unaprijed znati.
Xanax se treba postepeno ukidati, te nek to ostane na dozi od 0,25mg, i to tako da najprije reducirate dnevne doze, a nakon toga počinjete smanjivati i večernju.

Uz srdačan pozdrav
dr Viola Macolić Šarinić