Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Klaritin u ranoj trudnoci


Autor Poruka

Irena

15.11.2005. 13:35

Postovana doktorice, zbog alergije na ambroziju pila sam Klaritin tablete (jednu dnevno), no nedavno sam otkrila da sam trudna. Naravno, odmah sam prestala s terapijom Klaritinima, no zanima me da li te tablete mogu imati bilo kakve negativne posljedice za plod. Dakle, Klaritine sam uzimala tijekom prvih pet tjedana. Vrlo sam zabrinuta, pa Vas molim za sto brzi odgovor. Najljepse se zahvaljujem.

Mr.sc.dr. Viola Macolić Šarinić

23.12.2005. 11:07

Nažalost odgovor nije brz. Ipak da Vam odgovorim:
Claritine je loratadin - antihistaminik. Za loratadine nije nađen povećani rizik za dijete u žena koji su lijek uzimali za vrijeme prvog trimestra ili kasnije. Po FDA kategorizaciji je lijek dobio kategoriju B, što znači da se može uzimati u trudnoći, po ADEC klasifikaciji B1 što znači da djeca žena koje su uzimale lijek nisu imale negativne posljedice, ali je broj žena koje su bile izložene lijeku mali. U životinja nije bilo znakova malformacije fetusa, a u tim pokusima se daje mnogo veća doza lijeka nego što se daje u ljudi.

Na temelju ove kategorizacije lijeka i podatke o njemu ne spadate u trudnice s povećanim rizikom. "Normala" mogućih malformacija u djece u zdravih trudnica koje nisu uzimale nikakav lijek u našoj populaciji iznosi 1-3 % (zato se i kontrolirate kod ginekologa tijekom trudnoće).

Ne budite u strahu zbog lijeka, na vrijeme ste ga prekinuli, a dapače, ako ga morate uzimati za vrijeme trudnoće možete ga uzimati. Alergijske reakcije uz gušenje i tome slično, mnogo su veća opasnost za nerođeno dijete nego lijek koji za to trebate uzeti.

Sretno,
uz srdačan pozdrav,
dr Viola Macolić Šarinić

Irena

27.12.2005. 12:34

Postovana doktorice Macolic Sarinic,
najljepse Vam se zahvaljujem na iscrpnom odgovoru, koji me je zaista smirio!
Ujedno Vam zelim sve najbolje u sljedecoj godini!
Puno srdacnih pozdrava, Irena.