Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


kortikosteroidi


Autor Poruka

martina

04.02.2002. 21:22

Bolujem od asthme dugi niz godina,(od 2 godine , a sada mi je21) i zanima me kakve posljedice na organizam može izazvati terapija kortikostroidnim preparatima u obliku injekcija(Urbason...), s obzirom da se ipak radi o hormonima.Izazivaju li debljinu, ili koje druge poremečaje hormonalne prirode?
Unaprijed hvala
martina

Dr. Viola Macolić Šarinić

03.03.2002. 13:43

Draga Martina!

Kortikosteroide u obliku injekcija treba dobivati samo onda kada je došlo do jakog pogoršanja stanja, tj. do astmatskog statusa. Inače treba upotrebljavati kortikosteroidne preparate u obliku aerosola koji djeluje samo lokalno, tj. bez nuspojava na cijeli organizam. Dajući dugo vremena veće doze kortikosteroida dolazi do supresije rada nadbubrežne žlijezde koja normalno izlučuje ove hormone, pa je potrebno sporo ukidanje ovog lijeka da ne bi došlo do naglog nestanka hormona koji su za život važni. Dugotrajnim uzimanjem velikih doza oih lijekova dovodi i do metaboličkih poremećaja, kao što je nakupljanje masnog tkiva, debljanje, stvaranje akni, moguć razvoj šećerne bolesti...
No, ovi lijekovi su indicirani u određenim bolestima, te se nuspojave ovih lijekova moraju tolerirati jer neliječenje osnovne bolesti može dovesti do većih šteta nego uzimanje ovih lijekova. Smanjivanjem i ukidanjem lijeka kad on više nije potreban nestaju i navedeni sumptomi.

Uz srdačan pozdrav
dr Viola Macolić Šarinić