Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Liječenje PTSD


Autor Poruka

vlatka

08.02.2002. 14:59

Poštovani,
za liječenje PTSD- prijašnja dijagnoza koja je poništena pri traženju invalidnine, pa stoga navodim simptome od kojih patim (agitiranost, anksioznost, depresivene epizode, tahikardija, nesanica) propisan mi je alprazolam produženog djelovanja, za kojega sam pročitao da je kontraindiciran u bolesnika s oštećenom funkcijom jetre i bubrega, te da vrlo brzo izaziva ovisnost.
Kako imam oštećenu jetru i bubrege (kamenci), molim vas da mi preporučite opcijsku terapiju, odnosno da iznesete svoje mišljenje o primjeni buspirona (ne izaziva ovisnost!?, nije kontraindiciran pri oštećenju jetre i bubrega?!) za liječenje navedene indikacije.

S poštovanjem,
Josip

Dr. Viola Macolić Šarinić

03.03.2002. 22:14

Štovani,

alprazolam spada u grupu benzodiazepina i kao svi lijekovi ove skupine se metabolizira (razgrađuje) u jetri i izlučuje putem bubrega. Zbog toga u uputama stoji da je potreban oprez u bolesnika koji imaju oštećenu funkciju jetre i/ili bubrega zbog toga što može doći do nakupljanja lijeka u organizmu. Ali, da bi do toga došlo oštećenje jetre treba biti više od 40%. Kamenci sami za sebe ne spadaju u kategoriju "oštećenja bubrega" već je ovdje važna funkcija bubrega kao filtera - čistača krvi.
Vaš liječnik će napraviti potrebne pretrage iz krvi, pa će moći zaključiti da li je kod Vas nastupila mogućnost nakupljanja lijeka, ali i u tom slučaju se doza može smanjiti.
Buspiron je također anksiolitik, ali nije iz grupe benzodiazepina, ali također se metabolizira - razgrađuje u jetri, te se izlučuje bubrezima. Ovdje vrijedi sve isto kao što je navedeno za alprazolam, tako da u ovom slučaju on ne bi bio "zamjena" za navedeni lijek.

Uz srdačan pozdrav
dr Viola Macolić Šarinić