Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Lipobay


Autor Poruka

Lucija

21.08.2001. 08:29

Poštovana,

moja majka je jedno vrijeme uz Amlopin i Peptoran
trošila i lijek Lipobay zbog masnoće, međutim kada je on povučen s tržišta, doktorica joj je dala uputnicu za vađenje krvi da bi se vidjele trenutne vrijednosti, te odlučilo o tome da li treba uzimati zamjenski lijek.
Kako prije nisam znala da ona koristi taj lijek, pa u tisku nisam previše obraćala pažnju na tekstove koji su uz to bili vezani, zanima me kakve su konkretne štetne nuspojave i posljedice uzimanja lijeka Lipobay, odnosno da li je potrebno javiti se na kontrolni pregled u neku specijaliziranu ustanovu ili je dovoljna kontrola kod liječnika opće prakse.

Unaprijed hvala!

Dr Viola Macolić Šarinić

21.09.2001. 21:02

Draga Lucija!

Svhaćam Vašu zabrinutost u vezi navedenog lijeka zbog velike medijske pažnje kojom se popratilo povlačenje cerivastatina s tržišta zbog nuspojave koja je poznata za ovaj lijek, tj. za cijelu skupinu takozvanih "statina". Lipobay (cerivastatin) imao je najveću incidenciju nuspojava koja se zove rabdomioliza (raspad mišića) što može zbog komplikacije na bubrezima dovesti i do smrtnog ishoda što je bilo zabilježeno u SAD. Treba znati da je su u najvećem broju slučajeva bili pogođeni bolesnici koji su istovremeno uzimali još jedan drugi lijek koji se zove gemfibrozil, ai doza koja se daje u Americi je viša nego koja se daje u Europi.
Prvi znaci ove nuspojave su bolovi u mišićima, a u krvi se nalazi povišena vrijednost CPK koji ukazuje na oštećenje mišića.
Kontrola se svakako može napraviti kod svog liječnika primarne zaštite, bez potrebe traženja druge spcijalističke pomoći.
Liječnik će ocijeniti da li je lijek iz ove skupine potreban, pa će propisati drugi kojih ima na našem tržištu, a ima manje ovih zabilježenih nuspojava. Dijeta je svakako važna, i to na prvom mjestu.

Uz srdačan pozdrav
Dr Viola Macolić Šarinić