Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


lorsilan


Autor Poruka

hrvoje

23.06.2006. 00:01

otac mi uzima lorsilan već 14 godina zbog nesanice,naime nije spavao mjesec dana i tada dobija svakakve tablete za spavanje koje nisu djelovale,tada dobiva lorsilan jednu tablet 2,5mg . Nakon toliko vremen tablete prestaju djelovati on nespava već 30 dana i upada u tešku depresiju ,doktori pokušavaju s drugim tabletam međutim ne djeluju.On je sve gore i gore ,dali da ga šaljem na psihijatriju ili šta da radim...

Viktorija Erdeljić, dr. med.

08.10.2007. 11:30

Poštovani!
S obzirom da Vaš otac ima simptome nesanice već 14 godina, bez uspjeha terapije, potrebno je svakako konzultirati i psihijatra, ukoliko to već niste učinili, budući da nesanica može biti samo simptom neke druge bolesti ili poremećaja, koji se treba dodatno liječiti. U liječenju nesanice koriste se benzodijazepini (među kojima je i lorsilan) i nebenzodijazepinski hipnotici (zolpidem, zaleplon). Ovisno o vrsti nesanice od koje bolesnik boluje (da li se radi o teškoćama usnivanja, prosnivanja...) bira se i hipnotik ili anksiolitik/hipnotik, ili se dodaje druga terapija ukoliko je nesanica simptom neke druge bolesti.
Iako se za liječenje nesanice propisuju lijekovi koji pripadaju istoj skupini (benzodijazepini), oni se zbog slabijeg djelovanja kod duže primjene,mijenjaju drugim, u svrhu očuvanja učinka. Bitno je napomenuti, s obzirom na podatak da Vaš otac već godinama uzima benzodijazepine, da je pri promjeni benzodijazepina potrebno dati ekvivalentnu dozu ili nešto manju drugog benzodijazepina, jer kod brzog ukidanja ili smanjivanja doze može se javiti sindrom sustezanja koji se očituje kao pogoršanje nesanice, anksioznost, depresija i sl. Ukoliko se doza benzodijazepina smanjuje, potrebno je iz navedenih razloga to učiniti postepeno.
Svakako konzultirajte psihijatra!
Uz srdačan pozdrav,
dr.V.Erdeljić