Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Previsoko željezo u krvi


Autor Poruka

Dalija

10.01.2007. 14:45

Poštovani,

ne znam gdje bih smjestila pitanje, ap vas molim da ga uputite gdje treba. Već preko dvije godine imam vrlo visoke vrijednosti željeza u krvi (od 26-33umol/l). Žena sam i majka dvoje djece, imam 37 godina i nikakvih bolesti, akutnih ni kroničnih, krv sam vadila radi prehlada i sl. stvari. Sve druge vrijednosti iz krvi su mi dobre, kao i nalazi urina. Moja liječnica mi tvrdi da nalaz nije bitan, nego je bitan hemoglobin, a i on mi je na gornjoj granici (154 g/l). Što može biti uzrok i trebam li napraviti ikakve daljnje pretrage?

Hvala, Dalija

Viktorija Erdeljić, dr. med.

08.10.2007. 11:30

Poštovana!
Normalni raspona (u lab-u KBC Zagreb) Fe je 8-30, u kojem se nalaze i Vaše vrijednosti. Ukoliko su ostale laboratorijske vrijednosti uredne, mišljenja sam da nema razloga za zabrinutost. Varijacije u vrijednosti Fe i Hb (kao i drugih nalaza9 su individualne. Rasponi koje obično gledamo u izlistanim laboratorijskim nalazima su rasponi u koji spada oko 95% populacije, što znači da ostalih 5% imaju svoje normalne vrijednosti izvan ovih.
Znači, ako ste bez tegoba, a ostalo je u redu, ne vidim razloga za zabrinutost.
Uz srdačan pozdrav,
dr.V.Erdeljić
klinički farmakolog