Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Lupus i terapija


Autor Poruka

Anja

09.04.2005. 21:46

Poštovana,

Lupus mi je dijagnosticiran prije 11 godina kada sam još bila dijete, te sam godinama bila na terapiji kortikosteroidima i antimalaricima (Plaquinil). Zadniji put (prije otprilike 5 godina) sam uzimala samo Decortin, i izrazito loše sam reagirala na njega (udebljala sam se 15 kila, imala psihičke smetnje itd.), a antimalarik (Resochin) sam pocela uzimati prije 2 godine i nakon 2 tjedna odustala zbog neizdrživih nuspojava (mučnine, glavobolje...). Nakon gotovo 5 godina bez ikakve terapije, trebala bih opet početi uzimati oboje (ako Vam išta znači, nalazi su mi: ANF 1:320, ADNA 126, LAC negativan, kardiolipini IgG 12, IgM 23, ostalo, vjerujem, normalno), a ta ideja mi se nikako ne sviđa. Čini mi se da ti lijekovi zapravo više štete nego koriste, pa me zanima da li možda postoje neke alternative u liječenju. Koliko sam vidjela, o lupusu ste zadnij put pisali negdje prije 2 godine, pa se nadam da se možda došlo do nekih novih spoznaja u terapiji.

Unaprijed zahvalna,

Anja

Mr.sc.dr. Viola Macolić Šarinić

15.04.2005. 14:29

Poštovana,

navedeni lijekovi su osnovni lijekovi u liječenju ove bolesti, i poznato je da se često razvijaju nuspojave koje opisujete. Polaganim dizanjem doze antimalarika moguće je smanjiti nastup mučnine, a uz lijek se može uzimati drugi lijek protiv mučnine (metoklopramid). Istina je da kortikosteroidi u višim dozama i u dugotrajnoj terapiji dovode do debljanja, povišenja šećera u krvi itd. Ipak, nuspojave ovih lijekova su manje zlo od teške bolesti od koje bolujete jer ona se može samo više rasplamsati i dovesti do trajnog invaliditeta. Postoje još neke druge mogućnosti kao što su male doze citostatika (metotreksata), a sada u najnovije vrijeme i specifična antitijela koja su se počela rabiti - ali za sada je to još nova terapija koja nije u potpunosti jasna jer nije bilo mnogo bolesnika koji su bili izloženi toj terapiji (ne znaju se točno sve nuspojave i trajanje terapije) tako da za sada to ne bih preporučila.
Razgovarajte sa svojim liječnikpom o dvojbama koje imate!

Uz srdačan pozdrav
dr Viola Macolić Šarinić