Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


magnezijum


Autor Poruka

Dragan

04.11.2001. 16:18

Bolujem od Cluster glavobolje.Uzimao sam razlicite lekove(litijum,ergotamin,naproksen,pronizon,verapamil...).Medjutim,nista od tih lekova mi nije pomoglo.Od skoro uzimam samo Magnezijum,sumece tablete.Svakodnevne,nesnosne glavobolje su od tada prestale.Interesuje me koju ulogu ima Magnezijum u organizmu.

dr Viola Macolić Šarinić

08.01.2002. 22:58

Štovani Dragan!

Oprostite na tako dugom čekanju na odgovor.
Magnezij je kofaktor u mnogim enzimskim sistemima, a uključen je i u neurokemijskoj transmisiji i muskularnoj ekcitabilnosti. Ipak njegov precizan mehanizam još do sada nije utvrđen.
Uzimanje magnezija je indicirano u stanjima njegovog nedostatka kao što je malapsorpcija, gladovanje, kronični alkoholizam, intestinalne operacije (bajpas ili kratko crijevo), diuretske terapije, masna stolica, tokom hemodijalize itd.
NAđeno je da magnezij kontrolira konvulzije blokirajući neuromuskularnu transmisiju i smanjenjem količine acetilkolina oslobođenog na kraju motornog neurona koji inervira mišić. Magnezij ima depresivni učinak na središnji živčani sistem, a periferno djeluje tako da stvara vazodilataciju. Više doze čak smanjuju arterijski tlak i tlak u CNS-u pa moguće ovo zadnje bio učinak koji je kod Vas ublažio glavobolje.

Uz srdačan pozdrav
Mr.sci. Viola Macolić Šarinić, dr. med.