Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


za dr Viola Macolić Šarinić


Autor Poruka

Allison

11.07.2005. 08:50

Poštovana,

planiram još jednu trudnoću i kao astmatičara me zanima štetnost Medrola ( terapija od 9 dana prilikom napada), ventolina( 2x2 udaha ali i više prilikom promjene vremena), seretide diskus ( 2x2) i Telfast (1X1), Tafen nazal..prilikom svake prehlade doktorica mi prepiše klavocin 1g..zanima me što od ovoga što koristim mogu koristiti u trudnoći a što ne, i koliko treba organizmu da se očisti od Medrola...
Hvala puno

Mr.sc.dr. Viola Macolić Šarinić

11.08.2005. 09:21

Poštovana!

Liječenje i prevencija astme u trudnoći je veoma važna, jer neliječena bolest (astmatski napadi) štetnije utječu na razvoj djeteta (nedostatak kisika) od bilo kojeg od ovih navedenih lijekova koje trebate uzimati. Medrol se može uzimati za vrijeme trudnoće i u višim dozama, a ovo kratko uzimanje lijeka koje navodite nije nikakav faktor rizika, dapače ako bolest je na taj način pod kontrolom, molim svakako da uzimate lijek. Od ostalih lijekova koje inhalirate nema opasnosti za dijete jer lijek ulazi u minimalnim količinma u sistemsku cirkulaciju (cijelo tijelo) i nema utjecaja na dijete. Što se tiče antibiotske terapije nju treba uzimati kada je stvarno bakterija u podlozi, a u trudnoći se mogu uzimati preparati penicilina (u što spada amkosicilin) te cefalosporini, a također i makrolidi kao što je azitromicin. Antihistaminike uzimajte po potrebi (sezona peludi isl...).
Znači, za trudnoću je važno da bolest bude pod kontrolom i lijekove možete uzimati bez potrebe prethodnog "čišćenja organizma". U slučaju da Medrol morate uzimati u visokim dozama (preko 32 mg stalno krajem trudnoće, prilikom poroda treba samo obratiti pozornost na funkciju nadbubrežne žlijezde u djeteta jer ono može biti malo suprimirano, pa je važno samo napomenuti u kolikom dozama i koliko dugo ste ovaj lijek uzimali prije poroda).

Lijep pozdrav, i sretno.

Dr. Viola Macolić Šarinić