Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


normabel


Autor Poruka

maša

24.09.2005. 09:58

Imam 23 godine i u 29. sam tjednu trudnoće. Do sada je sve teklo odlično, no na pregledu prije dva dana ginekologica mi je rekla da nisam otvorena, ali da je beba malo ''stisnuta''. Iz tog razloga preporučila mi je mirovanje i normabel od 2mg 2 puta dnevno. Naknadno sam pronašla na netu da se benzodiazepini trebaju izbjegavati u cijeloj trudnoći, pa sam se malo prepala. Osim toga, primijetila sam da je beba mirnija (vjerojatno je i ona uspavana), te manje ''lupa''. S druge strane, čula sam da je većina poznanica i prijateljica pila taj lijek u trudnoći. Zanima me imam li razloga za brigu? Može li taj lijek naštetiti mojoj bebi? Nije li dovoljno mirovanje?
Unaprijed hvala!

Mr.sc.dr. Viola Macolić Šarinić

26.09.2005. 09:51

Poštovana!

Kod Vas se događa ono što se događa u većini trudnica (ili barem svakoj drugoj) kod nas. U prelazu s II na III trimestar trudnoće naši ginekolozi u većini slučajeva propisuju diazepam (Normabel) uz preporučeno mirovanje. To je specifična situacija kod nas. U Europi takvo nešto uopće ne poznaju. Ono što je važno znati za Normabel je to da kada se lijek uzima u trećem trimestru u većim dozama, dolazi do utjecaja na dijete koje uspavano, a prilikom poroda može također biti usporeno. Također treba misliti na moguću ovisnost djeteta o tom lijeku, te o sindromu ustezanja u prvih 10-tak dana nakon poroda (nemir, plač...). No, kod nas, kao što sam rekla već se desteljećima propisuje ovaj lijek trudnicama baš u ovoj indikaciji i za sada nema podataka da je došlo do štetnog utjecaja na novorođenčad. To može biti iz dva razloga: jedan je da trudnice govore da su pile lijek da ne "naljute" svoje liječnike, a zapravo to nisu, ili postoji određeni genetski polimofrizam i na taj način nema većih štetnih utjecaja na našu populaciju. Svakako treba biti oprezan, prvenstveno mirovati (stvarno mirovati) jer to je najbolji lijek u ovoj situaciji. Vaša doza koju uzimate nije velika, te treba odvagnuti "za i protiv" uzimanja.
Što se tiče mogućeg razvoja rascijepljenog nepca, za to kod Vas nema više opasnosti jer je organogeneza u djeteta sada završena.

Lijep pozdrav,

dr Viola Macolić Šarinić

maša

27.09.2005. 16:22

Možda nije uobicajeno zahvaliti se na odgovoru, no toliko ste me oduševili strucnoscu, no prije svega ljudskim odgovorom, da Vam se moram posebno zahvaliti. Osim toga, ohrabrena Vašim odgovorom dogovorila sam se sa svojom ginekologicom da cu stroze mirovati, no da necu piti normabel.
Puno, puno hvala!

Mr.sc.dr. Viola Macolić Šarinić

28.09.2005. 10:53

Hvala lijepa, i sretno!

VMŠ