Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Praxiten / Apaurin


Autor Poruka

Pero

09.01.2002. 14:46

Poštovani,
molim pojašnjenje upotrebe Praxitena, Apaurina, Normabela. Kada se koji primjenjuje i ostalo.
Hvala.

Dr Viola Macolić Šarinić

16.01.2002. 22:51

Dragi Pero!

kao što se sigurno i vidjeli već smo nekoliko puta pisali o lijekovima iz grupe benzodiazepina u koju spadaju svi navedeni lijekovi. Karakteristika ovih lijekova je da se propisuju u stanjima napetosti, anksioznosti, za nesanicu isl. Važno je znati da dugotrajnim uzimanjem, a to može biti već nakon 3 tjedna kontinuiranog uzimanja, može doći prvo do psihičke, a zatim i do tjelesne ovisnosti, odnosno do tolerancije na lijek - treba stalno povisivati dozu da dobijemo željeni učinak.
Ovi lijekovi se međusobno razlikuju samo u svoijim farmakokinetskim svojstvima tj. koliko dugo se lijek zadržava u organizmu isl. Neki se koriste više za spavanje, drugi za ublažavanje anksioznosti isl.
Ove lijekove treba propisati, ali treba i znati da kad simptomi postanu blaži treba ići k smanjenju doze i postupnom ukidanjem terapije. O tome će odlučivati liječnik koji je i propisao terapiju.

Uz srdačan pozdrav
Dr Viola Macolić Šarinić