Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Važno


Autor Poruka

Krina

09.01.2002. 21:11

Poštovana gospođo doktorice,
Koje su nuspojave ili posljedice istodobnog uzimanja ovih lijekova:Amaryl,Concor i Lipex?Te lijekove konzumira moj otac .Ima 50 godina(navodim godine ,jer ne znam da li su po tom pitanju važne).Ima povišen krvni pritisak i šećer,a vratna žila mu je zakrčena 40 %.
Unaprijed zahvaljujem!

Dr Viola Macolić Šarinić

16.01.2002. 22:43

Draga Krina!

Vaš otac uzima jedan od novijih preparata sulfonilureje s poboljšanom farmakokinetikom i farmakodinamikom u stimuliranju beta stanica u gušterači koji trebaju lučiti inzulin tj. to je lijek za šećernu bolest (Amaryl). Drugi lijek je jedan selektivni blokator beta receptora koji se daje za visoki tlak ili kod smetnje rada srca (preskakanje srca) - Concor, a zadnji lijek je Lipex - simvastatin koji se propisuje za liječenje kod ljudi s visokim kolesterolom (masnoćama), odnosno u sekundarnoj prevenciji nakon preboljelog infarkta srca.
Ovi lijekovi ne ulaze u međusobna djelovanja koji bi povisili mogućnost pojavljivanja nuspojava, ali svaki lijek za sebe može razviti svoju nuspojavu. Svatko tko uzima lijek mora znati da se neka nuspojava može pojaviti, ali one su u pravilu vrlo rijetke, ali ako primjetite nešto neuobičajeno, naravno da ćete se javiti liječniku koje je ove lijekove propisao.

Uz srdačan pozdrav
Dr Viola Macolić Šarinić