Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


roaccutane


Autor Poruka

meli

04.02.2002. 15:08

Molim Vas da mi ukratko opišete djelovanje i nus pojave Roaccutane tableta koje mi je propisao dermatolog. Naime, moj doktor opće medicine zabrinut je zbog jednog slučaja gdje je navedeni lijek imao teške popratne pojave (bilo je potrebno bolničko liječenje).

Dr. Viola Macolić Šarinić

03.03.2002. 13:19

Poštovani,

izotretionin (Roaccutane) je lijek koji ima antiseboroično djelovanje, a koristi se za liječenje teške cistične akne i akni konglobata koji su rezistentni na druge oblike liječenja (ne djeluju lijekovi koji su do tada bili upotrebljavani). Ovaj lijek trebaju propisivati dermatolozi koji imaju iskustva s uporabom ove vrste lijekova, imajući na umu potrebu pozornog praćenja i rizik teratogenosti ako se koristi tijekom trudnoće!!
Prije nego što se započne s liječenjem treba provjeriti funkciju jetre, u toku liječenja barem jednom mjesečno, provjeravati lipide u serumu... Postoji vrlo visok rizik oštećenja ploda, čak i tijekom kratkotrajnog liječenja, pa je potrebna pažljiva kontracepcija! Ako nosite kontaktne leće, tijekom liječenja treba nositi naočale.
Nuspojave ovise o dozi, a očituju se kao trovanje vitaminom A, suhoća sluznica, krvarenje iz nosa, promuklost, suhoća konjuktiva, zamućenje rožnice...
Izbjegavati istovreemeno liječenje s vitaminom A, jer se mogu pojačati simptomi hipervitaminoze A. Nije indicirano istovremeno liječenje ultravioletnim zrakama.
Liječenje obično traje 16 tjedana, a prije nastavka liječenja treba napraviti pauzu najmanje 8 tjedana.
Razgovarajte s dermatologom koji Vam je lijek propisao i prodiskutirajte o tome da li korist nadmašuje rizik.
Lijep pozdrav i sve najbolje
dr Viola Macolić Šarinić