Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


štetnost lijekova na djecu


Autor Poruka

inga

10.01.2002. 09:07

dijete mi je staro 2,5 god.
zbog respiratornih bolesti uzrokovanih raznim
virusima bakterijama dobivenih u vrtiću, dijete je koristilo u zadnnjih 6 mjeseci više bočica antibiotika, npr. klavocin, silapen, amoxil, i sl.
molim lijepo da li to može imati štetnost na njezino zdravlje ili na neki organ,
kako ublažiti tu štetnost, ako je ima
kako izbjeći antibiotike ??
da li je to stvarno neizbježivo?
napominjem, nikada nismo koristili niti jedan lijek
bez lječničke upute.
hvala
inga

Dr Viola Macolić Šarinić

16.01.2002. 22:26

Draga Inga!

Vaš slučaj nije usamljen, te kad dijete krene u vrtić često je izloženo raznim bakterijama i virusima te tada često oboljeva jer nije još razvilo otpornost na njih. Kod nas se najčešće daju antibiotici čim se radi o povišenoj temperaturi, grlobolji isl. Ako je bolest uzrokovana virusima antibiotska terapija ne pomaže, te liječnik treba ocijeniti da li se stvarno radi o bakterijskoj infekciji. Ako se radi o upalama gornjih dišnih puteva najbolji izbor su penicilinski antibiotici u koje spada i Amoxil, Silapen... Ovi antibiotici su najmanje štetni za ljudski organizam, osim što nešto češće uzrokuju alergijske reakcije (osip po koži, koprivnjača isl.) Ako se dijete opravilo nakon bolesti i nema drugih nekih znakova bolesti (umor, oštećenje jetre, žuticu...) koje bi bile rezultat štetnog djelovanja lijeka nema trajnog oštećenja organa isl. Lijekove koje navodite u vrlo malo slučajeva dovode do ozbilnih organskih oštećenja, osim alergija koje sam navela. Drugo je pitanje širokog propisivanja antibiotika u smislu da je to lijek za snižavanje temperature i da ga uvijek treba dati, jer ono postaje kontraproduktivno i dolazi do sve veće rezistencije bakterija (lijek više ne djeluje na nju), a to je onda tek prava opasnost.
Uvijek je potrebno racionalno propisivanje, te ne treba očekivati da se za svaku temperaturu nužno treba dobiti i antibiotik!

Uz srdačan pozdrav
Dr Viola Macolić Šarinić

Petar

12.02.2002. 22:53

Poštovani!!!
Moje dijete staro je 14g. Na godinu ima barem 2-3 puta upalu grla, i uvijek mu je doktor prepisao amoxcilin, bez promjene drugog antibiotika. Dali je to štetno na organizam mog djeteta?

UNAPRIJED HVALA!!!

Dr. Viola Macolić Šarinić

03.03.2002. 13:05

Ako se radi o bakterijskoj upali grla, potrebno je propisati fenoksimetilpenicilin (Silapen, Ospen). Amoksicilin je također penicilinski preparat, ali ima puno širi spektar djelovanja, pa se čestim neracionalnim uzimanjem mogu stvoriti rezistentne bakterije. Penicilinski preparati kao takvi su jedni od najmanje štetnih antibiotika za organizam, tj. ne ulaze u interakcije (međusobno djelovanje) s ljudskim organizmom, jedino što su alergijske reakcije na ovu skupinu lijekova nešto više izražene.
U većini slučajeva upale grla uzrokuju virusi na koje ne djeluju antibiotici.
Ako se učinio bris grla, daljnje liječenje treba nastaviti po antibiogramu.

Uz srdačan pozdrav
dr Viola Macolić Šarinić