Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Seroxat


Autor Poruka

Sandra

16.09.2005. 14:59

Postovani,

zbog generaliziranag anksioznog poremecaja sa elementima panike, prepisan mi je Seroxat. Lexillium treba da uzimam po potrebi. Iako mi je terapija prepisana prije 2 mjeseca, jos uvijek nisam pocela da je uzimam. Naime, na internetu sam pronasla vise loseg nego dobrog o tom antidepresivu. Na vise internet adresa ( seroxat mad, paxil protest ), sam pronasla stotine ljudi koji su potpisali peticiju i pokrenuli postupak protiv proizvodjaca GSK - a. Zabiljezen je veliki broj samoubistava, uzasnih nus pojava, a ono sto me najvise plasi je da ( i pored toga sto psihijatri tvrde da ne izaziva zavisnost ), je vrlo tesko "skinuti" se sa pomenutog lijeka. Cini se da svi pacijenti to navode kao najgore zivotno iskustvo. Ukratko, iako cesto imam panicne napade, bojim se zapoceti terapiju. Lijepo Vas molim za savjet i za Vasa iskustva sa Seroxatom.

Lijep pozdrav,

Sandra

Mr. sc. Viola Macolić Šarinić, dr. med.

20.09.2005. 11:12

Poštovana,

Seroxat je paroksetin, antidepresiv novije generacije. Svaki lijek koji uzimamo može izazvati nuspojavu, ali one su najčešće rijetke i prolazne. Za lijekove koji liječe jako teške bolesti kao što je to na primjer rak toleriramo više i teže nuspojave, dok za lijekove koje uzimamo za manje simptome kao što je povišena temepratura toleriramo samo blage i prolazne nuspojave. Tako lijek dolazi i na tržište, uz rigoroznu kontrolu koja se nastavlja i nakon stavljanja lijeka u promet. Kada je lijek uzelo mnogo bolesnika počinju se uočavati rijetke nuspojave, ali ako su one ozbiljne i ugrožavaju život takvi se lijekovi mogu i moraju povući s tržišta. To se ne odnosi na paroksetin, odnosno Seroxat. Za Seroxat jesu opisani pogoršanja bolesti u nekih bolesnika, ali to je vrlo rijetko. Korist od lijeka je mnogostruko veća i zato je to lijek koji je uz ostale antidepresive iz ove skupine indiciran i u liječenju vaše bolesti i čini to veoma uspješno ako se redovito kontrolirate kod svog liječnika i postupate u skladu s preporukama. Lijeku se postepeno diže doza do one koja Vama osobno najbolje odgovara, a ponekad se lijek treba uzimati u dužem vremenskom razdoblju. Lijek se postepeno prekida kada to odluči liječnik, nikako nemojte sami prekidati terapiju, jer može doći do naglog pogoršanja bolesti ("rebound fenomen"blunk. Svaki čovjek je jedinka za sebe i zato će lijek djelovati individualno. Još jedanput, počnite s terapijom jer je mnogo veća korist od lijeka nego što su to njegove opisane nuspojave. Puno djelovanje ćete osjetiti za 14 do 21 dana redovite primjene lijeka, zato ne odustajte na početku terapije kada možda imate osjećaj da lijek "ne pomaže".

Sretno, uz srdačan pozdrav

dr. Viola Macolić Šarinić