Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Sulpirid


Autor Poruka

Pero

13.07.2001. 09:32

Poštovani,
prema uputi psihijatra (dg: somatiformni poremećaj) uzimam već nekoliko mjeseci Sulpirid 50 mg 2x1. Imam nekoliko pitanja na koje molim odgovor.
Koje je djelovanje sulpirida, odnosno kako djeluje i koje efekte izaziva, postoji li problem navike ? Koliko ga je dugo potrebno uzimati da postigne odgovarajući efekt ? Da li uzimanje po potrebi ima smisla i efekta ?
Hvala

Dr. M. Bilušić

21.07.2001. 22:05

Sulpirid djeluje tako da blokira dopaminske receptore u središnjem živčanom sustavu. Njihova aktivnost je važna u razvoju različitih psihičkih poremećaja, ali isto tako i u regulaciji nekih fizioloških funkcija, npr. cirkulacije i endokrinog sustava. U malim dozama (50-150 mg na dan) sulpirid ima antidepresivni učinak dok veće doze djeluju antipsihotički. Također se pokazalo da male doze sulpirida djeluju na brže cijeljenje želučanog ulkusa. Sulpirid uklanja osjećaj mučnine i sprečava povraćanje. Ponekad se daje u liječenju nekih oblika vrtoglavice te za liječenje migrene. Sulpirid pojačava lučenje hormona prolaktina koji stimulira stvaranje mlijeka u dojkama i u većim dozama često dovodi do poremećaja menstrualnog ciklusa.
Učinak liječenja je relativno brz, naravno ovisi o tome u kojoj indikaciji se daje, međutim, već nakon par dana se svakako mogu uočiti povoljni reziltati. Uzimanje sulpirida ne dovodi do stvaranja navike. Na kraju valja istaći da uzimanje sulpirida "po potrebi" nema smisla, osim ako to po potrebi ne znači kontinuirano uzimanje kroz određeni period.