Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Vioxx i Salazopyrin


Autor Poruka

Lunja

20.07.2001. 10:13

Prvo pohvale Cybermed-u i hvala svima koji odgovaraju na naša pitanja.
Zbog tegoba izazvanih reaktivnim artritisom propisan mi je Vioxx. Nisam sigurna da u postpunosti razumijem njegovo djelovanje, ali čini mi se da ne uklanja bol. Naime, redovito ga pijem oko mjesec dana i čini mi se da bolovi prestaju tek ako popijem kapsulu Lubora. Da li je djelovanje Vioxxa analgetsko ili protuupalno?
Nadalje, čula sam da postoje lijekovi koji utču na tijek bolesti (npr. uzimala sam Salazopyrin, ali sam prestala zbog tegoba koje je izazvao). Čini mi se da ti lijekovi utječu na imunoloski sustav tako da ga 'smiruju'. Kako je kod mene artritis izazvan tvrdokornom urološkom upalom koju još uvijek liječim antibioticima, da li uzimanje lijekova kao što je Salazopyrin smanjuje mogućnost borbe organizma s tom upalom?
Da li se Vioxx i Salazopyrin mogu (i da li je poželjno) uzimati ih istovremeno? Da li postoji kod nas dostupan i neki drugi lijek koji bi imao slično djelovanje Salazopyrinu?
Hvala!

Dr. Viola Macolic Sarinic

25.07.2001. 14:47

Stovana,

Vioxx (aktivna supstanca je rofekoksib) je novi lijek iz grupe koja se zove nesteroidni antireumatici (skracenica NSAR) s karakteristikom da djeluje na inhibiciju ciklooksigenaze 2 (COX-2) koja se nalazi u upalnom tkivu, a ne djeluje na ciklooksigenazu 1 (COX-1) koja je vazna za stvaranje takozvanih zastitnih prostaglandina vazni za zastitu sluznice probavnog trakta. Dosadasnji NSAR u koji spada i Lubor (aktivna supstanca je naproksen) djeluju neselektivno tj. i na COX-1 i na COX-2
tako da zahvacaju i ove "dobre prostaglandine" te time dovode do nuspojava sa strane probavnog trakta (gastritis, vrijed zeluca, vrijed dvanaesnika...).
Rofekoksib djeluje i analgetski i protivupalno. Kod Vas se mozda radi o premaloj dozi lijeka (moze se dozirati kao 12,5mg, 25mg i 50mg dnevno) pa da zbog toga nema djelovanja, a prestanak bolova u biti sada zahvaljujete naproksenu kojeg dodatno uzimate. Savjetujem ili povisiti dozu rofekoksiba (ako vec niste na najvisoj dozi), ili jednostvno nastaviti s naproksenom (ako nemate probavnih tegoba), te prvo zapoceti s najmanjm dozom, a onda po potrebi povisivati do odgovorajuceg ucinka.
Sto se tice Salazopirina (aktivna tvar je sulfasalazin), to je lijek koji ima dobar ucinak na supresiju upalne aktivnosti artritisa.
Sto se tice njegovog ucinka ne trebate biti zabrinuti da bi stetno djelovao na lijecenje vasih uroloskih problema, osim sto je potrebna cesca kontrola krvne slike i jetrenih nalaza, jer ovaj lijek moze izazvati nuspojave na ovim organima, a koji se povlace kad se lijek ukine.
Nema podataka o uzajamnom stetnom djelovanju rofekoksiba i sulfasalazina, tako da ove lijekove mozete uzimati zajedno kao i uostalom i ostale klasicne NSAR.

Uz srdacan pozdrav
Dr. Viola Macolic Sarinic