Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


euthyrox


Autor Poruka

anna

23.03.2006. 21:58

Molila bih Vas da mi napišete što može interferirati s apsorpcijom tiroksina (namirnice, preparati vitamina i minerala), te postoje li kakvi pouzdani podatci o pozitivnom utjecaju selena na konverziju t4 u t3, jer otkako primam supstituciju (već 5 mjeseci) TSH i T4 su uredni, ali je vrijednost T3 pala u odnosu na mjerenja prije supstitucije.

mirela

28.04.2006. 11:19

Molim Vas da mi detaljnije opišete ovaj lijek - kod kojih bolesti se koristi, da li možeš postat imun na njega prilikom dužeg korištenja i da li se preporuča duže koristiti lijek,alergijske reakcije na lijek, nuspojave...

Viktorija Erdeljić, dr. med.

08.10.2007. 11:35

Poštovana!
Levotiroksin (Euthyrox) je supstitucijska terapija, što znači da njime supstituirate tvar koja Vašem organizmu nedostaje. Budući da su hormoni štitnjače vrlo bitni za normalno funkcioniranje organizma, bitno je održavati njihove vrijednosti u normalnom rasponu. To znači da se lijek treba uzimati toliko dugo koliko je to indicirano (ovisno o bolesti koja je dovela do hipotireoze), a ponekad i doživotno. Općenito je levotiroksin lijek koji se dobro podnosi, a nuspojave nisu česte, osim ako nisu posljedica nedovoljne regulacije (npr. previsoka doza uzrokuje hipertireozu i simptome hipertireoze). Doza se tijekom vremena treba ponekada i mijenjati, jer i potrebe za hormonima štitnjače ovisne su o mnogim faktorima (bolest štitnjače, druge bolesti, drugi lijekovi...). Nije zabilježeno da prehrana značajno utječe na učinkovitost i apsorpciju levotiroksina.
Informacije o lijeku, nuspojavama i karakteristikama lijeka možete naći u uputi koja se prilaže uz lijek. A nejasnoće vezane uz regulaciju hormona štitnjače u Vašem slučaju, najbolje je raspraviti s Vašim liječnikom- endokrinologom. Preporuke o supstitucijskoj terapiji ne mogu se dati bez pregleda i praćenja bolesnika, te uvida u medicinsku dokumentaciju.
Uz srdačan pozdrav,
dr.V.Erdeljić
klinički farmakolog