Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Uzimanje ljekova tijekom dojenja


Autor Poruka

Sandra

31.10.2001. 19:38

Postovani ,

Molila bih vas da mi kazete da li se slijedeci ljekovi izlucuju u mlijeku : Apaurin, Analgin, Propranolol, Andol? Koje kolicine su dozvoljene tokom dana? Interesuje me jos hoce li stetiti novorodjencetu ako napravim rentgenski snimak vratne kraljeznice.

Unaprijed zahvaljujem,

Sandra

dr Viola Macolić Šarinić

10.11.2001. 21:29

Draga Sandra!

Novorođenčetu neće štetiti ako ćete napraviti snimak vratne kralježnice, čak niti trudnoća nije apsolutna kontraindikacja za ovakav rendgenski snimak.

Što se tiće dojenja i navedenih lijekova mogu reći sljedeće:

- Apaurin (diazepam): diazepam spada u grupu lijekova koji se zovu benzodiazepini i oni se izlučuju u mlijeku u većoj koncentraciji, tj. trebalo bi ih izbjegavati ako je moguće. Dijete može zbog prisutnosti lijeka biti mlohavo, jako puno spava, a kada koncentracija lijeka padne čak su opisani i simptomi apstinencijske krize.
- Analgin (metamizol): ovaj lijek nije dobro inače uzimati zbog banalnih bolova jer izaziva jednu od fatalnih nuspojava a to je agranulocitoza, i time organizam ostaje bez imuniteta (što može dovesti do smrti, ako se koštana srž brzo ne oporavi). U nekim zemljama je lijek totalno povučen s tržišta.
- Propranolol (propranolol): spada u grupu beta blokatora. Ako je potrebno lijek uzimati, naravno da bi trebalo to raditi s najmanjom učinkovitom dozom, pratiti dojenče jer je moguća toksičnost zbog blokade beta receptora. Količina većine beta blokatora izlučene u mlijeku premalena je da bi utjecala na dojenče.
- Aspirin (acetil-salicilna kiselina): treba izbjegavati u dojenju, jer kod doječeta može izazvati vrlo tešku i po život opasnu nuspojavu koja se zove Reyev sindrom (zbog toga lijek ne trba davati djeci do 16. godine života osim ako je striktno potrebno). Redovita upotreba visokih doza može oštetiti funkciju trombocita u krvi što može izazvati krvarenje u djeteta.

Uz srdačan pozdrav
dr Viola Macolić Šarinić