Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


planiranje trudnoce


Autor Poruka

Sanja

25.10.2001. 12:26

Imam 31 godinu, zbog artritisa uzimam Salazopirin EN. Zanima me koliko prije pokusaja ostvarivanja trudnoce trebam prestati uzimati taj lijek. Da li je potrebno poduzeti jos neke mjere kako bi se izbjegli eventualni negativni efekti tog lijeka na plod?
Puno hvala,
Sanja

dr Viola Macolić Šarinić

10.11.2001. 21:12

Draga Sanja!

Vjerojatno ćete i u trudnoći morati uzimati navedeni lijek, jer trudnoća može dovesti do pogoršanja bolesti, a time i do ugrožavanja nerođenog djeteta. Ako je korist veća od štete koju može lijek izazvati lijek treba i dalje uzimati, a kod uzimanja sulfosalazina teorijski postoji mogućnost hemolize (uništenja crvenih krvnih stanica) u novorođenčeta, a tokom uzimanja lijeka mora se uzimati i odgovarajuća doza folata.

Za daljnje savjetovanje i Kliničko faramkološko mišljenje možete se obratiti u Ambulantu za farmakoterapiju, Zelena zgrada II kat, soba 415, svaki dan u 9:00 sati, a možete se i predbilježiti na broj tel. 23 88 324.

Uz srdačan pozdrav
dr Viola Macolić Šarinić