Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


zabrinuta mama


Autor Poruka

jelena

16.01.2006. 18:02

Molila bih vas za vise informacija o virusima.
Kod moje petogodisnje cerke ustanovljeno je prisustvo virusa.
ELISA TEST
Epstein Barr IgM 3,16
Epstein Barr IgG 0,38
RSV IgM 2,48
RSV IgG 3,75

REAKCIJA VEZIVANJA KOMPLEMENATA (RVK) MAKROMETODA

ADENO 1/16
MUCOPLASMA PNEUMONIAE <1/4

Kaslje suvo vec 8 nedelja ne reaguje ni na jedan sirup za kasalj,kasalj najizrazejniji ujutru pa i u toku dana,opste stanje dobro,ima dosta sekreta sa prednje strane.
Veoma sam ZABRINUTA jer kasalj traje predugo,zanima me kad ce prestati,dali ti virusi zauvek ostaju u organizmu kako ih spreciti da se ponovo pojave.

MOJE POSTOVANJE I SVE POHVALE ZA DOKTORE KOJI NESEBICNO POKLANJAJU SVOJE VREME BOLESNICIMA

UNAPRED HVALA ZA ODGOVOR.

Mr.sc.dr. Viola Macolić Šarinić

23.01.2006. 09:02

Poštovana,

u Vaše kćerke nađena je infekcija Epstein Barr virusom koji je virus koji prvenstveno napada grlo i jetru i jedini način prevladavanja bolesti jest mirovanje.

Kada se radi općenito o virusima, nema antibiotske terapije, već samo kao što sam već rekla mirovanje i simptomatska terapija. To znači da se daju lijekovi za stišavanje simptoma kao što je kašalj, ali uzrok time ne liječimo. Moguće da je sirup protiv kašlja u Vaše kćerke subdoziran, tj. da se daje manja doza nego što bi trebalo da on bude učinkovit - efikasan.

Virusi jako dugo mogu čini tegobe, a moguće i da se ovdje radi o ulasku jedne infekcije u drugu (tj. jedna se virusna bolest smiri, pa odmah počinje druga).

Jasno je da je potrebna liječnička kontrola, ali i vrlo velika strpljivost. Dobro je primjeniti i lokalne mjere kao što je dovoljna vlažnost zraka u stanu kući, podignuto uzglavlje prilikom spavanja i sl.

Uz srdačan pozdrav,
dr Viola Macolić Šarinić