Psihijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 667 | Broj poruka: 1506

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


bolest F 20


Autor Poruka

maja

12.05.2002. 21:00

zanima me sve o bolesti F 20 (endogeni psihotični proces), način lječenja i uspješnost liječenja

Prof.dr.sc. V. Folnegović Šmalc

03.10.2002. 10:34

F20. je poremećaj skupom simptoma među kojima su slijedeći:sumanutost , halucinacije,smetnje govora,( npr. učestalo iskakanje ili nesuvislost) tzv. negativni simptomi( bezvoljnost, alogija). Naravno da svi simptomi ne moraju biti prisutni kod nekih osoba , a kod nekih se javljaju i neki drugi simptomi.Ti simptomi moraju biti jako izraženi tijekom barem jednog mjeseca, a nakon ili prije te tzv. aktivne faze simptomi u blažem obliku trebaju postojati barem 6 mjeseci.
Bolest je karakterizirana i padom kvalitete rada , međuljudskih odnosa ili pak brige o samom sebi. Za liječenje se koriste lijekovi , u prvom redu antipsihotici , koji dovode do zaliječenja, kada bolesnik sasvim dobro funkcionira. No ne može se govoriti o izliječenju jer se lijekovi moraju piti i u stanju zaliječenja (tzv. remisiji) kako se simptomi ne bi ponovo javili.