Psihijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 667 | Broj poruka: 1506

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


dvojba


Autor Poruka

*****

13.06.2003. 12:43

Poštovana,
bratu moga supruga prošle godine nekoliko mjeseci nakon rodjenja mog prvog djeteta dijagnosticirana akutna psihoza. U međuvremenu dijagnoza je preinačena u šizofreniju. Nakon tromjesečnog liječenja u psihijatrijskoj ustanovi, bratu je nešto bolje, no sad je još uvijek prisutan niz negativnih simptoma bolesti. Sve to vrlo se negativno odrazilo na moj brak(Već dugi niz godina supruga uvjeravam da mu s bratom nije sve u redu, ali bez uspjeha sve dok bratovo stanje nije uvjetovalo hitnu medicinsku pomoć). Kao posljedica svega moj suprug od dijagnosticiranja bolesti ima grižnju savjest što nije reagirao ranije jer prema liječnici bolest traje min. 10tak godina. Suprug se osjeća krivim što na vrijeme nije znao o čemu se radi te što je uopće išao na vlastito dijete budući da je našem djetetu rizik od obolijevanje od te teške bolesti ipak veći nego kod ostalih. Naravno u početku sam i ja bila vrlo ljuta na njega što je sebi dozvolio toliki "komod" da ne reagirajući na vrijeme našem djetetu "stavi križ na leđa". Pomalo se oporavljamo od saznanja o bolesti uz dogovor da nećemo ići na drugo dijete. Sve to skupa mene puno opterećuje, znam da ću na odnosu sa suprugom morati puno raditi, zajedno s njim, da bi sve bilo kako treba. Naše dijete pomalo počinje shvaćati stvari oko sebe i strah me je trenutka kad ću mu morati reći kakav teret smo mu stavili na ledja onda kad smo ga odlučili imati. Radi se o prekrasnom dječaku koji će uvjerena sam biti zdrav no što je sa njegovom djecom? U meni se već javlja sebičnost i razmišljanja o još jednom djetetu. Da li se sa ovakvim dvojbama srećete u svom profesionalnom radu i da li mi osim postotka mogućnosti obolijevanja (koji je ako sam dobro obaviještena oko 3%) možete dati još nekakav savjet? Unaprijed se zahvaljujem.
Veronika.

Prof.dr.sc. V. Folnegović Šmalc

02.07.2003. 09:53

Svakodnevno se u psihijatrijskoj praksi susrećemo sa problemom naslijeđivanja bolesti kojima se bavimo.Vaše dijete i njegova djeca imaju nešto veću šansu da obole od shizofrenije ( u normalnoj populaciji šansa je 1 %) no složit ćete se da 3% i nije neki preveliki postotak i da je puno veća šansa da Vaše dijete oboli od nekih drugih bolesti. Da li imati dijete pri spoznaji o shizofreniji u obitelji pitanje je na koji odgovor mogu dati samo roditelji u skladu sa mogućnošću nošenja sa strahom te spremnošću za odgajanje takvog djeteta.Da li je više sebično imati takvo dijete ili uskratiti brata ili sestru Vašem djetetu pitanje je na koje morate odgovoriti Vi i suprug.Što god odlučili nesmijete si predbacivati , već trebate Vašu odluku sprovesti što bolje.Što se tiče Vašeg već rođenog djeteta nikako ga nemojte opterećivati strahom od njegove budućnosti i budućnosti njegove djece te ovu spoznaju doživljavati kao " križ na leđima" kad je ionako puno veća šansa da nitko neće oboliti.