Psihijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 667 | Broj poruka: 1506

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ZOLOFT i Koncentracija


Autor Poruka

ana

17.11.2005. 17:02

Poštovani, imam par pitanja u vezi Zoloft tableta; molila bih da mi stručno odgovorite;
1. Da li se nakon terapije prestajanja uzimanja zolofta stanje vraća u prvobitno (dakle OKB, depresije, fobije). To pitam jer znam par slučaja gdje se stanje jako brzo vratilo, pa onda čemu onda trovati organizam ako će se ionako sve vratiti. Da i,stvara li ovisnost!?
2. Da li tablete utječu na debljanje!? Čula sam da dovode do sporog metabolizma...
3. Koliko traje jedna terapija zoloftom!?
4. I zadnje što me najviše zanima; da li zoloft stvara ikakve nuspojave na koncentraciju, UČENJE, sport i je li opasno popiti 2-3 čaše vina, piva tjedno ako konzumiramo zoloft (opčenito kako utječe na alkohol)...!? Ako što postoji možemo li spriječiti ikako te nuspojave!?

Puno zahvaljujem

Prof. dr. sc. Vesna Folnegović Šmalc, dr. med.

09.02.2006. 09:54

Zoloft kao i svaki drugi lijek , valja uzimati redovito, dovoljno dugo i u odgovarajućoj dozi. Koliko je to u Vašem slučaju, trebate popričati s psihijatrom ili liječnikom opće prakse koji Vam ga prepisao. Ne brinite Zoloft se ne uzima doživotno, a nikako nebiste trebali očekivati da će Vam se nakon prekida terapije stanje vratiti u prvobitno - iako to doista ovisi o Vašij dijagnozi. Zato Vam svakako savjetujem redovite kontrolne preglede kod psihijatra te da se sami na svoju ruku ne odlučujete prekinuti terapiju.Ima lijekova koji nakon prekida terapije u nekih ljudi uzrokuju razne veće ili manje neugodnosti. Zoloft ne stvara fizičku ovisnost, mada je pitanje ovisnosti o nekom preparatu često povezano s tipom Vaše ličnosti.Zoloft u pravilu ne uzrokuje debljanje, štoviše ima i zlouporaba Zolofta za mršavljenje. Ako ste primjetili da imate smetnje koncentracije , one mogu , a ne moraju biti uzrokovane Zoloftom, pa to svakako prijavite svom psihijatru. Što se alkohola tiče , bilo bi bolje u potpunosti ga izbjegavati.