Psihijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 667 | Broj poruka: 1506

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Xanax, Helex, Fevarin - PTSP


Autor Poruka

marvukus

05.02.2008. 00:05

Poštovani,
Ne pišem ni zbog kakve ogorčenosti neriješenim statusom HRVI ili mirovine nego me zanima slijedeće.

U HV sam proveo 10 godina ,uključujući i cijeli rat,(4.GBr). Godine 1997 sam se prvi put javio kod psihijatra jer sam primjetio da nešto nije kao,kako bi se reklo kao prije.Tad se PTSP nije ni spominjao kao nešto čime bi se mogla ostvariti mirovina a kamoli status HRVI. Funkcionirao sam koliko toliko normalno uz povremeno uzimanje tableta tipa Apaurin,Lexaurin i sl.,jer se mogu dobiti bez recepta.Međutim,znam da se takvim tretmanom samo problemi "guraju pod tepih" tj. kratkotrajno liječi posljedica a ne uzrok.Godine 1999. mi je prvi put službeno dijagnosticiran PTSP ali kao što rekoh,tko te u vojsci pita za što;šuti i radi.Godine 2000. sam pokušao suicid i onda sam umirovljen.Ovaj uvod sam napisao samo zato da shvatite da nisam prvi nalaz izvadio 2004-te kad je skoro pola Hrvatske "kao prolupalo" i svi su htjeli invalidnost i mirovinu jer je donesen takav zakon.

Od 1999. pa do danas sam se redovito liječio ambulantno i kroz dnevnu bolnicu.Uredno sam uzimao sve propisane terapije.Tu ima toliko toga da bih sad trebao pola sata pregledavati nalaze i reći Vam što sam sve sasuo u sebe.Mirovinu i status HRVI imam i to mi nije problem,ali od rujna prošle godine sam uzimao terapiju
Helex 1mg 1,1,1 Fevarin 100 mg 0,0,1 i ona se pokazala uspješna.Stanje mi se pogoršalo od prije par dana kad mi je propisana terapija Fevarin 100 mg 1,0,1 Xanax SR 2mg 0,1,0. Lorsilan 2,5 mg 0,0,1. Osjećam bezvoljnost,tjeskobu i suicidalne misli,(ovo malo rjeđe),te ne znam da li je to od promjene terapije.Rečeno mi je da su Xanax i Helex ista vrsta lijeka ali drugi proizvođač.E sad ako je to tako ,a pretragom po netu sam vidio da bi to treblo biti to,zanima me zašto moram uzimati Xanax a ne Helex i da li su možda interakcije ovih dvaju lijekova uz Fevarin ipak različite? A Lorsilan mi je prvi put da ga uzimam,je li to možda uzrok?

Kažu da Xanax i Helex mogu izazvati ovisnost ali mislim da se ne bi trebalo zabrinjavati sa time jer ako sam ja od nečega bolestan,pa valjda je normalno da ovisim o nekom lijeku.Ne uzimam jer sam zdrav pa želim biti "puknut" nego zato da bih ovaj nesretni PTSP držao pod kontrolom.Ovi što zloporabe lijekove nisu vrijedni spomena i troše
proračunska sredstva nas kojima to stvarno treba.Evo jedne ideje! Sad možete reći da sa lud ili slično,ali mislim da bi sve koji imaju papir sa dijagnozom PTSP trebalo stavit na jedno mjesec dana bolničkog liječenja i da UZ NAZOČNOST PSIHIJATRA UZIMAJU PROPISANU IM TERAPIJU. Vjerujte,u početku možda izgleda skup eksperiment ali siguran sam da bi se sve vidjelo možda i prije toga roka.Jer ovako uzmeš lijek,brojiš,fino dane,odeš po novu dozu a to sve u međuvrmenu završava u smeću.Možda Vam je smiješno ali sto posto sam u pravu.Na kraju još da Vam napišem moju dijagnozu i nadam se da Vas nisam "udavio" ovim pismom.

PTSP F43.1
Trajne promjene osobnosti F 62.0
Teška depresivna epizoda F 32.2

Prof. dr. sc. Vera Folnegović Šmalc, dr. med.

21.02.2008. 10:10

Najbolje bi bilo da se javite svom nadležnom psihijatru i porazgovarate o svojoj terapiji koja je u redu. Što se tiče Helexa i Xanaxa to su isti lijekovi , njihovo generičko ime je alprazolam, samo što je tvorničko ime drugačije , jer je od drugog proizvođača, tako da i reakcije ovih lijekova ne mogu biti različite.

Savjetujemo Vam i da pomažete sebi da si olakšate preboljeti bolest , a ne da brinete o problemima drugih ljudi, te ostavite nama liječnicima da liječimo.