Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


NSAID


Autor Poruka

marin

27.06.2006. 11:26

Zanima me koje NSAID preporucate u slucaju bubreznog ostecenja i postojanja hipertenizije i diajbetesa 2 uz ACE inh, diuretike?Je li paracetamol lijek izbora?Preporucujete li sel inh COX 2 i koje?Negdje sam cuo da je COX 2 konstitutivna u bubregu i vrlo vazna u kontroli prefuzije?

Viktorija Erdeljić, dr. med.

24.01.2007. 20:05

Poštovani!
Nesteroidni antireumatici (NSAR) djeluju protuupalno, smanjuju bol i temperaturu putem inhibicije enzima COX (ciklooksigenaze). Postoje dvije podvrste ovog enzima COX-1 i COX-2. Inhibicijom COX-2 enzima postiže se gore navedeni učinak, dok je simultana inhibicija COX-1 enzima većim dijelom odgovorna za neželjene nuspojave od strane gastrointestinalnog sustava (ulkus, krvarenje..).
Neselektivni NSAR (tzv. tradicionalni) kao što su diklofenak (Voltaren), ibuprofen (Brufen, Ibuprofen, Neofen), ketoprofen (Ketonal)... inhibiraju i COX-1 i COX-2 enzim, a selektivni (npr.celekoksib- Celebrex, rofekoksib- Vioxx prije nego je povućen s tržišta) inhibiraju samo COX-2. Smatralo se da će selektivnost za COX-2 enzim novim NSAR donijeti prednost u smislu izazivanja manje gastrointestinalnih nuspojava. Međutim, uz dvojbenu prednost u tom smislu, otkriveno je da uzrokuju povišenu učestalost infarkta miokarda i cerebrovaskularnog inzulta zbog čega je rofekoksib (Vioxx) i povučen s tržišta. Međutim, smatra se da i ostali selektivni COX-2 inhibitori kod osoba sa povišenim rizikom od kardiovaskularnog oboljenja mogu izazvati kardiovaskularne nuspojave, te se u njih ne preporučaju.
Kod bubrežnog oštećenja također se ne preporučaju niti selektivni niti neselektivni NSAR. Obje vrste NSAR inhibirajući COX-2 u bubrezima inhibiraju također i proizvodnju tvari koje djeluju na održavanje zadovoljavajućeg protoka krvi kroz bubrege (vazodilatacijski prostaglandini), te izlučivanje soli i vode. Zbog toga ti lijekovi mogu dovesti do slabije prokrvjenosti bubrega uz zadržavanje soli i vode, a time do oštećenja funkcije bubrega i povišenja krvnog tlaka. U zdravih ljudi uzimanje ovih lijekova praktički nema utjecaja na tlak i bubrežnu funkciju, međutim u bolesnika sa srčanim bolestima, bubrežnom bolešću, cirozom jetre i sl. može dovesti do gore opisanih komplikacija.
Prema tome, kod bubrežnih bolesti (oštećenja bubrežne funkcije), kod povišenog krvnog tlaka i srčanih bolesti, ne preporuča se uzimanje niti selektivnih (COX-2) niti neselektivnih (Voltaren, Ibuprofen, Ketonal...) nesteroidnih antireumatika. Za blažu bol analgetik izbora je paracetamol u nižim dozama. U slučaju jače boli koja se ne može kontrolirati paracetamolom, potrebna je konzultacija sa liječnikom, ali u ovisnosti o izvoru i vrsti boli obzir bi došli slabi opioidi (tramadol).
Srdačan pozdrav,
dr.V.Erdeljić