Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


trudnoća


Autor Poruka

Zvijezdana

05.06.2006. 13:24

Poštovana doktorice!
Planiram trudnoću a koristim 1/4 leponexa od 25mg prije spavanja.Konzultirala sam se sa svojim psihijatrom koji mi je rekao da je to izuzetno mala doza, ispod terapijske, i da ne bi trebalo biti problema, niti ih je on primjetio za svoje dugogodišnje kliničke prakse, ali ja se svejedno bojim.Razmišljam o mogućnosti da ga izbjegnem bar u periodu organogeneze 1-10 ili neki kažu 3-10 tjedna, ali tada loše spavam, napeta sam i sl.Što Vi mislite, postoji li neka zamjena, doktor kaže možda čaj od valerijane.Nemam šizofr, niti sl. lječnik kaže da je u pitanju mala psihička nestabinost.
Srdačan pozdrav i nadam se Vašem odgovoru.

Viktorija Erdeljić, dr. med.

24.01.2007. 16:25

Poštovana!
Klozapin (Leponex) je atipični antipsihotik koji prema FDA (Američka agencija za lijekove) ima kategoriju rizika u trudnoći B (postoje A,B,C,D,X), što znači da nije primijećeno da djeluje teratogeno u trudnoći. Preporuka je da se lijek (kao i svi lijekovi koji se koriste tijekom trudnoće) koristi tijekom trudnoće u što manjoj dozi.
Važno je napomenuti da je tzv."normalna" učestalost malformacija u trudnoći kod trudnica koje ne uzimaju nikakvih lijekova 1-3%. Obzirom na relativno nisku kategoriju rizika u trudnoći, te vašu dnevnu dozu lijeka koja je mnogo manja od uobičajene dnevne doze, ova učestalost uzimanjem klozapina nije značajno povišena.
Međutim, iz vaše poruke nije sasvim jasno koja je indikacija zbog koje primate lijek, niti da li postoje možda sigurnije alternative budući da se klozapin smatra antipsihotikom tek drugog izbora kod bolesnika rezistentnih na druge antipsihotike. Kontrola eventualne psihičke bolesti bitna je tijekom trudnoće, i smatra se da je korist dobre kontrole bolesti veća od eventualne štetnosti lijeka u trudnoći (uz konzultaciju vezanu za farmakoterapiju).
U svrhu dobivanja dodatnih informacija, možete doći u našu Ambulantu za farmakoterapiju na KBC Rebro (soba 415, zelena zgrada) sa kompletnom medicinskom dokumentacijom. Narudžba nije potrebna.
Srdačan pozdrav,
Dr.V.Erdeljić