Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Terapija dijabetesa tip II


Autor Poruka

mimica

25.02.2007. 01:04

Dijabetičar sam već 10 godina, već duže vrijeme na terapiji Glucophage od 850 mg 3x1 i Novonorm od 2 mg 3x1. Regulacija je zadovoljavajuća. Sada se Novonorm plaća što meni nije baš jednostavno pa me zanima, s obzirom da znam da nema adekvatne zamjene za Novonorm koja je besplatna, koji lijek ili kombinacija lijekova bi za mene bio najbolji s obzirom da imam tek 40 godina, izrazito sam mršava, radno aktivna.Nemojte mi reći da se javim svom liječniku jer sam taj dio već bezuspješno obavila!!Unaprijed hvala

Viktorija Erdeljić, dr. med.

07.10.2007. 20:55

Poštovana!
Budući da je glukoregulacija kod Vas zadovoljavajuća uz Glucophage i NovoNorm, bilo bi najbolje ako je moguće i ostati dalje na tim lijekovima. No, ukoliko to nije moguće, uz metformin (Glucophage) se mogu kombinirati i drugi antidijabetici: sulfonamidi (npr. Euglucon, Diaprel, Glurenorm, Amaryl...), inhibitori alfa-glukozidaze: akarboza (Glucobay) ili tiazolidinedioni (te naravno i repaglinid: NovoNorm).
Međutim, budući da je dijabetes ozbiljna bolest s mnogim komplikacijama koje se mogu razviti ukoliko dugoročno glukoregulacija nije zadovoljavajuća, promjena Vaše terapije zaista se ne može preporučiti porukom preko interneta. Potrebno je savjetovati dijabetologa koji će Vam s obzirom na vrijednosti GUK, HbA1C... dati preporuku za drugi oralni antidijabetik kojim ćete postići najbolju regulaciju glukoze u krvi.
S poštovanjem,
dr.V.Erdeljić
klinički farmakolog