Psihijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 667 | Broj poruka: 1506

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Bolesna ljubomora ili...


Autor Poruka

Slavica

09.09.2002. 23:10

Srdačan pozdrav!
U braku sam 22 godina. Imam 38 godina a moj muž 50. Naša djeca su već odrasla i očekujemo prvo unuče. Već 5 mjeseci okrivljuje me da ga varam. Jednostavno je to umislio i ne postoji način da ga razuvjerim. Njegove fikcije su toliko apsurdne ali i teške jer je uvjeren u njih da se bojim da je naš brak nemoguće održati. Navela bih samo primjere da je svake noći oko kuće sve rasvjetljeno, par puta je tražio osobu koja ne postoji, skuplja raznorazne dokaze moje «nevjere» (upaljače – koje sam postavlja), čak sam morala uvesti i detektor poziva na telefon kako bih mu dokazala da mene nitko ne zove, priča mi da unajmljuje ljude da me prate itd. itd. Sreća u ovoj mojoj nesreći je da on nije agresivna osoba i nije alkoholičar ali me psihički ubija. Kad razgovaram s njim o tome on kaže da jedino ja to mogu riješiti jer on to više ne može trpjeti i čak je pomišljao na samoubojstvo. Priča mi da me voli i da me ne želi izgubiti.
Nagovorila sam ga da idemo psihijatru. Dobio je tablete koje su ga smirile. Noću sad ne hoda oko kuće, ali još uvijek traži raznorazne dokaze. Mjesec dana jedanput tjedno je išao na terapije i pio je te tablete redovito ali sad više ne. Psihijatar mi je rekao da bi trebao na bolničko liječenje, ali on to ne želi jer ga je strah da ja ostanem bez njegovog nadzora. Sad je na bolovanju već drugi mjesec i bojim se da će ostati bez posla jer i taj njegov boravak na bolovanju nije liječenje već način da ostane doma kako bi mogao mene kontrolirati.
Molim Vas da mi pomognete barem savjetom što da radim, kako da se ponašam prema njemu, kakva je to bolest i da li je izlječiva?
Vrlo sam Vam zahvalna na svakom savjetu!

Prof.dr.sc. V. Folnegović Šmalc

22.10.2002. 14:27

U Vašem pismu ima premalo podataka da bih Vam mogla točno reći o kojoj se bolesti radi , no Vaš je suprug zasigurno bolestan i zahtjeva liječenje . U ovakvom stanju potrebno mu je bolničko liječenje. Vaša jedina uloga u ovom trenutku je da mu omogućite adekvatno liječenje.