Psihijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 667 | Broj poruka: 1506

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


DEMENCIJE


Autor Poruka

Marinela

11.12.2007. 21:00

Moja mama ima 72 godine. Petnaestak godina je dijabetičar. Uslijed čestih hipoglikemije nastupio je infarkt srca temeljeg kojeg je hospitalizirana. Za vrijeme boravka u bolnice, psihijatar je uočio njeno ankciozno ponašanje,površnu orijentiranost,inkontinenciju, nočne debirantne epizode uz psihomotorni nemir i akcioznost. Te zaključio da je tijekom boravka u bolnici došlo do regulacije glikemije ali da psihosomatski status dalje slabo kompenzira u da sveukupni dojmom dominira psihoorganski sindrom. Lijekove koje su joj prepuručili osim redovitog primanja Insulina, primjenu Haldola 0,5 mg - 2 mg mjesec dana, Pigrel 75 mg mjesec dana, Gopten,0,5 mg, Novocef 2x250 mg pet dana. Zanima me slijedeće, moja majka prije hospitalizacije imala je dva tjedna unatrag vidne halucinacije, zaboravljivost , noćnu inkontinenciju kao i nereguliranuj šećernu bolest. Danas se nalazi u stacionarnoj ustanovi. Neznam koliko dugo ali njeno stanje vidno se poboljšalo, ne halucinira, dobro hoda, sama jede, sve manje je inkontinentna ali još ima lošu koncentraciju i vidi se da se pod sedativima, Nije agresivna , komunikativna je ali ne previše, prepoznaje mjesto u kojem se nalazi , ljude, stvari .... Dali će moja majka uz redoviitu primljenu insulinske terepije tj.regulacije glukoze , uz nešto lakše sedative - ali koje ? - moći boraviti u smještaju Domu za starije i nemoćne ali ne stacionarno. Dali je ovo samo moguća epizoda sa sretnim završetkom. Rado bi je smjestila u neki Dom umirovljenika u kojem je čeka mjesto medjutim neznam dali u tim Domovima , davaju insulin starijim ljudima i vode brigu o lijekovima i dali su jeli tj.dali ih podsjećaju. Nebi voljela da mi majku od ovih lijekova još viiše razbole da završi na psihijatrijskoj klinici . Pozdrav.

Prof. dr. sc. Vera Folnegović Šmalc, dr. med.

02.04.2008. 09:35

Kod starijih osoba promjene u somatskom zdravlju , na primjer , srčani infarkt i neregulirana šećerna bolest kao kod Vaše majke , nerijtko su praćene i promjenama ili pak pogoršanjima psihičkog zdravlja -noćnim delirantnim epizodama , psihomotornim nemirom , anksioznim ponašanjem , smetenošću i sl. Međutim, stabilizacijom somatskog stanja uz odgovarajuće psihijatrijsko liječenje moguće je ponovno postići poboljšanje i psihičkog zdravlja , što se kod Vaše majke i postiglo. Na liječniku je da procjeni može li Vaša majka biti zbrinuta u Dom za starije i nemoćne osobe koji ipak zahtjeva odrećenu samostalnost osobe. Također, koliko je meni poznato u takvim ustanovama posebno se vodi briga o redovitom uzimanju lijekova, obroka kao i drugih potrebama starijih i nemoćnih osoba za koje su te ustanove , uostalom i specijalizirane.