Psihijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 667 | Broj poruka: 1506

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


manicna depresija?


Autor Poruka

ale

08.02.2008. 09:50

u zadnje godine i po imam velike promjene raspolozenja, uglavnom sam nasmijana i sretna i sve je ok, onda dode razdoblje kad mi se cini da nista ne mogu i ne izlazim iz stana i po dva tjedna, prespavam cijele dane i mislim da nista ne mogu. nisan primjetila neki vremenski razmak u kom se to ponavlja, nekad je sve ok 3 mjeseca, pa tjedan dana lose, imam veliku koncentraciju pa nikakvu, ili u danu naucim i po 70 strana pa neki samo 4 u cilon danu..ili ne mogu prestat plakat 4 sata i sl. kad god nekom kazen za to, govore da umisljam i da ne poznaju tako vedru osobu ka sto sam ja. nisan potrazila pomoc jer ne zelim piti lijekove ako ne moram. ili je obicna depresija? hvala.

Prof. dr. sc. Vera Folnegović Šmalc, dr. med.

21.02.2008. 14:35

Bipolarni afektivni poremećaj ili kako se bolest nazivala po ranijim medicinskim klasifikacijama , manično depresivna psihoza , je bolest koja spada u poremećaje raspoloženja, a karakteriziraju se ponavljajuće epizode sniženog, depresivnog raspoloženja uz bar jednu epizodu povišenog , medicinskim riječnikom rečeno maničnog raspoloženja.Kod velike većine bolesnika depresivne epizode su daleko učestalije nego manične , ali je za dijagnozu bipolarnog poremećaja potrebno da je zabilježena barem jedna manična epizoda.Radi li se kod Vas o kliničko manifestnoj bolesti ili samo o normalnim , prihvatljivim razdobljima kad ste bolje ili lošije raspoloženi nije moguće reći na temelju vašeg opisa.Jedan od značajnih momenata za postavljanje dijagnoze i utvrđivanja postoji li uopće bolest je razina na kojoj Vas pojedini simptomi ometaju u svakodnevnim aktivnostima.U svakom slučaju preporučujem da se obratite psihijatru radi razjašnjenja i detaljnjijih uputa.