Psihijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 667 | Broj poruka: 1506

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


elektrošokovi????


Autor Poruka

redi

10.12.2007. 14:50

Moja teta (dijagnosticirana sizofrenija) zadnje četiri godine pije leponex, nekad joj je bilo dobro ali većinom ne. Prije mjesec dana završila je na psihijatriji, gdje su joj počeli davati rispolept i nekakvu injekciju (ne znam kak se zove...čini mi se isto nekaj sa rispolept). Nakon tri tjedna ja je više nisam mogao prepoznati, u pozitivnom smislu, pričala je, smijala se, razgovarala o svom stanju i ljudima koji je okružuju. Otpustili su je iz bolnice i nedugo zatim počeli su problemi. Ja mislim, ponavljam, mislim da je to bila depresija nastala shvačanjem situacije oko sebe (propali brak, umrla majka, selidba.....) koju je, možda, potiskivala sve ove godine, jer nemrem si objasniti da sam s njom, iako kratko, nakon dugo godina razgovarao kao sa zdravom osobom. Uglavnom, pnovno je otišla u bolnicu gdje su je vratili na leponex koji joj nije do sada pomogao. Danas su me zvali i predložili terapiju elektrošokovima. Molim Vas da mi netko objasni da li oni mogu pomoći s obzirom na situaciju i koja je njihova svrha.

Prof. dr. sc. Vera Folnegović Šmalc, dr. med.

07.01.2008. 18:40

Depresija se može ponekad javiti uz shizofreniju, a terapija ovisi o simptomima bolesti kao i samom tijeku bolesti. Elektrostimulativna terapija (elektrošokovi) se primjenjuju kod depresivnih tvrdokornih simptoma koje ne reagiraju na lijekove ili druge terapijske metode ili kod katatonih simptoma bolesti ( jake zakočenosti ili pretjerane uznemirenosti).