Psihijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 667 | Broj poruka: 1506

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


f20


Autor Poruka

Natalija

09.02.2002. 01:29

Imam sina koji je prije dvije godine obolio od shizofrenije.Sad ima dvadeset godina.Od terapije koristi:rispolept 8mg dnevno,akineton,seroksat i cersone za spavanje.Glasovi su se stišali,tako kaže,ali znaju biti jaki itada se prestraši.
Inače je nezaposlen ,dobije neki poslić na dan dva ionda su ti glasovi jaki.Nagovaraju ga da se ubije,da će imati vječni život itd. On ih moli da ga oni ubiju ali ne mora to sam napraviti .Probo je neke droge,prije liječenja ,marihuana,ekstazi i ko zna šta sve ne to više ne koristi.
Te glasove je prvi put čuo kad je bio na odsluženju vojnog roka te je otpušten nakon 4 mjeseca ali uz sasvim drugu dijagnozu,jer im za glasove nije ni rekao.Rekao je nama itad smo ga teškom mukom nagovorili da ostane na psihijatriji u rijeci.od tada je život unašoj kući postao pakao.Ja ga pokušavam svatiti ,slušam njegove priče o tim narkomanima ,kako su nekad ovo radili pa ono itd.teško mi je ali se mislim možda želi da se isprazni za sve ono što je krio pa će mu biti lakše .Prvo vrijeme nismo ga puštal u društvo iz straha da neće ponovo poćeti po starome ali doktori kažu da mu ja nemogu zamjjeniti onda mi je njegovo društvo i s time se slažem.Probala sam reći jednom njegovom prijatelju da se probaju suzdržati pred njim od gluposti ali ništa od toga .Onda mi je počeo govoriti kako njegov život nema smisla ida je jedino rješenje da se ubije.To sam slušala mjesecima tješila ga pokušavala mu davati nadu za svaki novi dan.kad bi izašao vani strepila sam hoće li mi živ doći doma.tako je jednom otišao ijavio mi se tek drugi dan u podne.bila sam sretna jer je živ.Ali moj mužje bio je ljut i kad smo otišli po njega odmah ga je napao .meni to jako smeta i onda se obavezno posvađamo.Mali je otišao spavat,muž udrugusmjenu raditi a meni je bilo dosta svega .radim 10sati svaki dan onda dođem kući slušam sina kako mu je teško,muž ga baš ne razumije njemuse ni ne jada ondasam napravila veliku glupost,prvi put uživotu sam mislilasamo na sebe ,dase riješim svega ipopila tablete tako da sam završila u šok sobi.Nisu me ostavili na psihijatriji rekli su da sam uraćunljiva ali da idem na kontrole.otada pijem xanex seroksat.muž imali nikako se ne slažu imuž mu stalno nešto pregovara.Te nemaš posla koliko koštaju mjesečno cigarete,što se svaki dan kupaš što tako ležiš itd.mali kaže da tata u njemu vidi samo trošak.Jamu isto govorim nemoj sine tako ,budi dobar aon sve šta koji put izađe sve gori dolazi doma.
Sad je počeo piti alkohol pa se ne sjeća šta je radio ni gdje je bio,muž naravno mu govori ,tisi seronja ti si govn ti sibudala,ja mu kažem znaš da nesmiješ a on jadan kaže mama ja sam mlad. iz čista mira jedno veče si je pokušao prerezti žile .dobro je prošlo nismo išli nikuda osim štosmo na redovnoj kontroli prije 8dana rekli njegovom psihijatru dobio je još jedne tablete ali on je samo pričo kako mu ja pomisao na smrt tako slatka.danas je opet išao rezatii to ne malo idanas mi je ostao na ppsihijatriji urijeci . šta da radimo ,kako da se postavimo prema njemu,ako mu damo koju kunu dođe doma nikakav ako ne damo ondakuka sam nad sobom više ne znamo šta da radimo

prof.dr.sc.V. Folnegović Šmalc

24.04.2002. 13:00

Potrebno je da se obratite s Vašim problemom psihijatru kod kojeg se Vaš sin liječi. Njemu opišite Vašu obiteljsku situaciju. Svakako neka se tom psihijatru obrati Vaš suprug , koji ( kako se iz pisma zaključuje ) ne razumije da se kod Vašeg sina radi o duševnoj bolesti , te da je veliki dio njegovog ponašanja pod utjecajem te bolesti.
Preporučam da se i Vi obratite psihijatru kako bi Vam se pomoglo da podnesete spoznaju o bolesnom sinu te njegovo ponašanje , kao i nezavidnu obiteljsku situaciju.