Psihijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 667 | Broj poruka: 1506

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


HIPNOZA


Autor Poruka

Satori

08.10.2001. 13:01

Zanima me sve u vezi hipnoze, želim znati što više o tome... kada se primjenjuje, tko je primjenjuje, koliko je učinkovito na pacjenta, postoje li kontraefekti (npr. krivo programiranje) itd. Sve što znate o tome, jako me zanima, jer bi i sama željela podvrgnuti se zbog suvišnih kg. kojih se nikako ne mogu riješiti a užasno me smetaju.

prof dr V. Folnegović Šmalc

25.01.2002. 14:11

Iako je hipnoza imala puno širu upotrebu u prošlosti , upotrebljava se i danas.Hipnotičko stanje je stanje slično snu u kojem je bolesnik samo putem terapeuta u vezi sa vanjskim svijetom.Terapeut koji provodi hipnozu treba proći određenu edukaciju.Hipnoza spada u sugestivne psihoterapijske tehnike. Naime , ona dovodi bolesnika u posebno stanje svijesti, te stvara izrazitiju regresivnost i infantivnost u bolesniku kako bi terapeut mogao sugestivno djelovati na bolesnika, sugerirajući mu neka riješenja.Hipnoza se odvija u opuštajućoj atmosferi što podrazumijeva prostoriju izoliranu od jačih svjetlosnih i zvučnih podražaja , te ugodni smještaj bolesnika.Terapeut uvodi bolesnika u hipnozu ponavljajući monotonim glasom određene rečenice koje imaju za cilj da uvedu bolesnika u stanje slično mu.Rečenice uglavnom sugeriraju težinu u tijelu , pospanost , mirno i duboko disanje.Za razliku od toga " buđenje se provodi rečenicom suprotnog sadržaja.Sama hipnotička seansa traje oko 10- 15 minuta.U hipnotičkom stanju terapeut može sa bolesnikom razgovarati o njegovim konfliktima , no svakako je važno da bolesniku da određene sugestije vezane uz njegove simptome.Te sugestije nisu odmah prezahtjevne jer bi to moglo dati kontraefekt već se u svakoj seansi nastoji što više približiti konačnom cilju.Hipnoza kao i druge sugestivne psihoterapijske tehnike je simptomatsko liječenje , dakle ne zadire u dublje rješavanje problema, već otklanja simptome , što je kod bolesnika sa jednostavnijom simptomatologijom odgovarajuće liječenje.Kod takvih bolesnika , dakle kada je indikacija dobro postavljena hipnoza spada u uspješne psihoterapijske tehnike.Njezina prednost je da je relativno brza i uspješna.S obzirom na mjesto stanovanja javite se psihoterapeutu sa odgovarajućom edukacijom koja će nakon razgovora s Vama uvidjeti koliko je ova metoda pogodna za Vas.Ako po tom kriteriju izaberete terapeuta isključena je mogućnost " krivog programiranja " ili bilo kojeg oblika zloupotrebe.Za informaciju tko se u Vašoj blizini bavi takvom tehnikom možete upitati nadležnog psihijatra.