Psihijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 667 | Broj poruka: 1506

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


kako odvesti nekog psihijatru ako ovaj to ne zeli?


Autor Poruka

Ivana

04.11.2003. 16:36

Ocajna sam! Zivim u Holandiji samo 5 meseci a od samog starta imam problema sa majkom svog supruga, koji je holandski drzavljanin. Mogu slobodno izjaviti da skoro nikada nisam pricala sa njom, jer ne znam jezik a ni ona engleski, ali celokupno njeno ponasanje ukazuje mi da se nesto zaista cudno zbiva u njenoj glavi. Kako ona nema osnove da me "mrzi"osim sto sam iz istocne Evrope, sve njene dosadasnje radnje protivu mene su zbunjujuce, pocev od sitnih stvari kao na primer,zakljucavanje svih ormara po kuci, izbacivanja cetkice za zube iz kupatila, brisanje macaka mojim peskirom ( a zna da sam alergicna na macke), preturanja po mom prljavom vesu i uzimanja prljavog vesa pod izgovorom da je nesto njeno...pa do kulminacije kako je tvrdila da ja trujem svog supruga i radim mu o glavi i njenog fizickog napada na mene, zapravo, polila me je vrelom kafom po licu i istom soljom udarila po glavi tako snazno da sam zavrsila u bolnici sa 5 savova u glavi. Policija je napisala raport o celom incidentu ali kako je doticna gospodja invalid ( bez jedne noge ) i u godinama (63), , ispalo je da sam ja sama krivac za sve.Mogu reci da je ona i krupnija i zdravija i snaznija od mene, sto se i vidi po konstituciji i da se celog zivota provlacila kroz sistem pod izgovorom...ja nemam nogu, jadna sam, mene niko ne voli...
Ne znam sta da radim, ali zivot u toj kuci je nemoguc i zaista mislim da joj treba strucna pomoc.Kako nemamo finansijskih mogucnosti da napustimo kucu a i ja jos nisam drzavljnin Kraljevine Holandije i ne poznajem sistem ( jos), uz to svi me ubedjuju da je skoro nemoguce odvesti je lekaru ako ona to ne zeli, ne znam sta da radim????

Prof.dr.sc. V. Folnegović Šmalc

24.02.2004. 09:35

Kako mi niste napisali dovoljno podataka , teško mi je donositi zaključke o psihičkom stanju Vaše svekrve.Preporučam vam razgovor sa suprugom , te donošenje zajedničke odluke.Možete se javiti i centru za socijalnu skrb i tamo ćete odbiti dodatne informacije. Najbolje rješenje bi bilo odlazak u drugi stan. Pokušajte se strpiti još neko vrijeme , ili zajedno sa suprugom odseliti u neki mali stan.