Psihijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 667 | Broj poruka: 1506

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Poremećaj u ponašanju ili?...


Autor Poruka

Gordana

21.03.2004. 12:57

Poštovani,
Imam 33. god.,moj bivši mladić 38.god..Obraćam Vam se sa zamolbom da mi objasnite odnosno odgovorite o kakvom se poremećaju radi kod njega.
U vez smo bili 6 mj.,većih trzavica nije bilo i može se reći da je bilo sve u redu,ali međuti sada kada više nisam s njim i kada su se emocije počele hladiti pitam se s kakvom sam osobom bila?

On je rastavljen,ali uvijek u nekom strahu od bivše žene (u smislu što je slijedeće da ga uništi,jer ona je ostavila njega),njegovo ponašanje je bilo vrlo čudno imao bi često oscilacije,kada bi se našli znao bi biti strašno nervozan a onda kroz neko vrijeme druga osoba pun života,planova,normalna komunikacija,govorio bi da mu nikada u životu nije tako dobro kao sada i da je sretan što je samnom,čak mi je počeo i predlagati zajednički život, a s druge strane priznaje da se boji da opet ne bi bio ostavljen.
Svaki put bi slušala priče o njegovoj ženi,o tome kako se on trudio da sve uspije u tom braku a nije uspijelo,o njegovom dijetetu,o nama i tako u krug slušala sam ga jer sam mislila neka si olakša dušu pa će drugi put biti manje.
Ponekad usred razgovora znao bi imati čudne izjave tako da nisam znala da li se šali ili govori istinu,izjave tipa: "Ti ćeš meni biti šesti brak","Njemu nitko nije potreban ni roditelji,ni rodbina on se zna snaći","Ti ne znaš tko sam ja","Bog mi u snu šalje slike","On je dobar samo s njim treba znati","Ja imam dijete u Grčkoj" i sl.
On je osoba koja je izuzetno inteligentna i komunikativna pa se s tim super prekrio.On je dijete rastavljenih roditelja i praktički od svoje 17. god.,brine se o sebi i njemu je čudno da netko živi s roditeljima i da sluša njihove priče.
Nikada prema meni nije bio agresivan,bio je pun topline,razgovora i pun komplimenata prema meni, ali kada se bi se ukazao kakav "problem" odmah bi se priče zavrtjele u krug (žena.djete,stan teška fin.situacija).
On je bio na ratištu i uspostavljenja mu je dijagnoza poremećaja sna,osim toga ima gastritis,upalu želučane sluznice,masnoće i šećer u krvi,tahikardiju,pati od klaustrofobije,vrtoglavica, ima problema s tlakom.
Kod liječnika je išao samo za želudac, a kod psihijatra samo kada je došao s ratišta, ja sam mu sugerirala da ode da ću i ja ići samo neka kaže kada ali nikada nije izrazio želju.Na poslu je rekao da ima ponekad slabu koncentraciju,čak je i njegov šef rekao da ga ostave na miru neka mu daju da odradi što ima. i
Uvijek je bio u strahu da ga JA ne ostavim,govorio bi da ne može da me ne bi čuo ili vidio par dana,da me on ne zaslužuje,da me treba čuvati jer sam ja njega izabrala s toliko problema,da kada bi ga ostavlia da mi napravio scenu (ne znam da li se šalio ili govorio istinu).Sklon je bio dugim telefonskim razgovorima bez obzira što bi se taj dan i vidjeli.
Prijatelja je imao po priči jako puno a one koje sam upoznala su sasvim uredu,i ako bi ih on ponekad idealizirao, znao bi i mjenjati mišljenje o njima ista stvar s rodbinom čas dobri,čas uopće mu ne trebaju (samo onaj tko ti pomaže taj valja).
I sve bi valjda tako išlo da nije bio jedan izlet,sve super,pijatelji,roštilj,pjesma.Navečer me zove pun optimizma kako je sretan,izidealizirao me je valjda do neba,pun planova o zajedničkom životu.Ujutro smo se našli nakavi komunikacija skoro nikakva on napet i u "filmu" kako si je bivša žena kupila auto,a njega ostavila u dugovima,ja ga tješim.Navečer me nazvao jako uzrujan i rekao da su se posvađali ja ga želim utješiti kada odjednom dobijem "hladan tuš" da su sve to moje filozofoje,da nikada nisam uz njega kada mu ona zagorči dan.
Drugi dan izmišlja neke poslove i ne čujemo se i ne vidimo.Sretnem ga u gradu od gleda u drugu stranu,odlazi od mene da se žuri i šalje mi SMS poruku da sam ja OK, i da je kraj vezi,zovem ga ne želi razgovarati (prekida vezu),i onda stiže red poruka da me voli,da ćemo u raju biti zajedno i sl.
Na sve sam ostala šokirana,doživjela emotivni šok,on se uopće više meni ne javlja.
Znam da mu je teško i da s 38. god. mora započinjati sve ispočetka i ako mu je teška fin.situacija,ali ne mogu shvatiti da se ponaša kao adolescent.
On mi je napravio uslugu što ta veza nije otišla dalje jer bi vjerovatno ja "izgorjela" u toj vezi,a Vas molim da mi odgovoritebig-smilea li me je svijesno lagao,što se s njim događa i kako se zove takvo ponašanje ili bolest i način liječenja.
Oprostite na opširnijem izlaganju.

Prof.dr.sc. V. Folnegović Šmalc

01.04.2004. 14:13

Na temelju Vaših podataka ne može se sa sigurnošću utvrditi da li se radi o psihijatrijskom poremećaju.