Psihijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 667 | Broj poruka: 1506

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Manicno depresivna psihoza


Autor Poruka

Milica

17.03.2004. 16:00

Pronasla sam Vas sajt na internetu. S toga Vas molim na odgovor na jedno pitanje. Bila sam u braku 2 godine sa covekom kojem je konstatovana manicno depresivna psihoza. Tada mu se prvi put javila (29 godina). Uglavnom je bio manican sa sumanutim idejama (retko depresivan). U toku te njegove faze koja je trajala oko 9 meseci dva puta je bio hospitalizovan. Razvela sam se od njega, zbog mogucnosti nasledjivanja. Moje pitanje je u kolikoj meri je izražen nasledni faktor kod ove bolesti. I jos jedno. On od maja meseca 2003. god ne pije lekove (uz konsultaciju sa lekarom - litijum karbonat, haloperidol). Njemu je sasvim dobro, zapravo ja kada ga vidim nista ne primecujem od bilo kakvog znaka bolesti, prijatelji koji rade sa njim kazu da je on u potpunosti zdrav. Da li je to remisija ili je moguće da je bilo nesto drugo? Da li je isti rizik za potomke i ako mu se psihoza vise nikada ne pojavi. Da li je on zaista zdrav? Molim Vas da odgovor posaljete na moj mail.
Unapred hvala Milica

Prof.dr.sc. V. Folnegović Šmalc

01.04.2004. 14:19

Mogućnost nasljeđivanja postoji, ali se ne može točno znati kolika. Kod Vašeg bivšeg supruga vjerojatno se radi o stabilnoj remisiji bolesti.Zapravo remisija znači da aktualno nema simptoma bolesti.