Psihijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 667 | Broj poruka: 1506

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


opsesivno kompulzivni poremećaj


Autor Poruka

majazg

28.02.2008. 23:25

Molim da mi pomognete sa savjetom da li je moguće riješiti se opsesivno kompulzivnih poremećaja bez upotrebe lijekova. Naime, puno sam o tome čitala i slušala i mislim da to kod mene još uvijek nije prejako izraženo. Odnosno, to me drži več dugi niz godina ali s različitim intenzitetima (provjeravanje plina, utičnica, da li je brava zaključana...i tako ponekad i po polla sata). To me zasada ne ometa u svakodnevnom životu ali zanima me da li se to s vremenom može pogoršati? A unazad dvije godine doživjela sam i nekoliko napadaja panike (u bezazlenoj vožnji autom) i imam velikih problema s gutanjem (iako su svi pregledi grla, jednjaka i štitnjače u redu). Moram napomenuti da imam 28 godina i živim vrlo sretnim životom. Radim odličan posao koji volim, okružena sam divnim roditeljima i prijateljima i ne sjećam se da sam ikada doživjela neku veću traumu u životu. Jesu li takve povremene tegobe povremeno normalne i ima li šanse da će to s vremenom nestati?
Srdačan pozdrav

Prof. dr. sc. Vera Folnegović Šmalc, dr. med.

02.04.2008. 12:55

Osnovna značajka opsesivno kompuzivnog poremećaja su ponavljajuće opsesije ili kompulzije dovoljno teške da uzrokuju značajan distres. One imaju zajedničku značajku , a to je ideja ili impuls koji se opetovano nameću u svijest osobe. Tijek bolesti je dugačak , ali promjenjiv , kod nekih bolesnika jer fluktuirajućeg tijeka ,a kod drugih konstantnog. Oko 20 do 40 % i dalje imaju simptome ili se oni pogoršaju. Liječenje se može provoditi korištenjem lijekova ( psihofarmaka), određenih oblika ne - farmakološke terapije ( kao što je npr. bihevioralna terapija) ili kombinacijom jednog ili drugoga.Za odabir najboljeg načina liječenja Vaših tegoba svakako se javite nadležnom psihijatru.