Psihijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 667 | Broj poruka: 1506

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ovisnost o xanax-u i seroxat


Autor Poruka

zoran

18.03.2002. 09:35

Poštovana doktorice!
Već više od 7 godina uzimam svakodnevno xanax, sada 5,5 mg a prije6 mjeseci uzimao sam i 8,5. Znam da to zvuči strašno no onaj tko je ikad imao panični napad zna kako se čovjek brzo veže za lijek koji mu pomaže.UZ to uzimam i lexaurin, sada u dozi od 9 mg. Liječnik mi je rekao da svakako moram prestati uzimati te lijekove što ja i radim polako. BOGU hvala, za sada mi to ide bez većih kriza, zapravo stanje mi je isto kao što je bilo i kod viših doza.Liječnik mi je preporučio lijek seroxat no ja ga se bojim uzimati jer sam o njemu čuo na internetu sve najgore, da u početku izaziva paniku, da se čovjek navikava i na njega, itd. Preporučen mi je od jednog privatnika i lijek Effexor koji se kod nas još ne može kupiti(nije se mogao prije par mjeseci) ali i za njega piše da može izazvati paniku!? Molim Vas da mi kažete da li moram potpuno prestati sa xanaxom i onda eventualno uzeti jedan od navedenih antidepresiva? Da li po vašem iskustvu seroxat izaziva i kako često panične napade? Što mislite o lijeku Rivotril, uzima ga moja sestra koja također ima slične smetnje kao i ja. Usput rečeno, te smetnje imam od osnovne škole dakle oko 20 godina. Sada sam oženjen i nezaposlen i ove smetnje mi jako otežavaju pronalazak adekvatnog posla budući da se bojim mnogih stvari. Usput moram napomenuti da kad sam prvi put probao uzimati xanax bilo je kao da sam se ponovo rodio, prvi put nakon mnogo godina ušao san potpuno bezbrižno u robnu kuću, bez imalo straha,šetati po trgu misleći gdje su sad one moje tjeskobe bilo je divno. Jednostavno, mogao sam sve što i svi ostali bez malo straha. Nažalost, to je trajalo samo oko godine dana.Živim u vjeri da ću jednom uspjeti i bez ikakvih lijekova šetati trgovima, ma kako to možda glupo zvučalo. Pozdrav Vama i svima koji imaju smetnje kao i ja a kao što vidim nažalost, ima nas dosta.
P.S. Možda nebi bilo loše kad bi i mi dobili besplatni telefon a ne samo pušači, što mislite o tome? Unaprijed, hvala na odgovoru!

Prof.dr.sc. V. Folnegović Šmalc

21.03.2002. 11:28

Razumljivo je da Xanax više ne pokazuje onaj uspjeh kakav je imao na početku uzimanja jer on spada u skupinu lijekova koji gube djelotvornost sa vremenom uzimanja .
Liječnik Vas je ispravno savjetovao da prestanete uzimati navedene lijekove , jer oni više nisu djelotvorni ( kako ste i sami primijetili), te uzrokuju " ovisnost".U suradnji sa liječnikom postepeno smanjujete dozu do potpunog ukidanja. Rivotril je lijek koji se pokazao djelotvornim u liječenju paničnih napada , no kako on spada u istu skupinu lijekova kao i Xanax i Lexaurin taj lijek nije za Vas lijek izbora.Antidepresivi se također koriste za liječenje Vaših tegoba ,među njima i Seroxat. vaše su bojazni vezane uz taj lijek neosnovane , te smatram da biste trebali pokušati uzimati.
Podržavam Vaš prijedlog o besplatnom telefonu iako koliko mi je poznato u vezi toga još nema nikakvih konkretnih koraka, što bi svakako trebalo promijeniti.