Psihijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 667 | Broj poruka: 1506

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


panični napad u trudnoći


Autor Poruka

amber

11.02.2004. 12:44

Nalazim se u 35 tjednu trudnoće i jučer sam doživjela panični napad. Javio se odjednom, bez nekog stresa i sl., osjetila sam jaki pritisak u prsima, kratki dah kao da ne mogu duboko udahnuti i lupanje srca. Obuzeo me neki nemir u glavi i nakon 1-2 minute sve je prošlo. To mi se još jednom dogodilo na početku trudnoće. Ne pijem nikakve lijekove niti sam tražila stručnu pomoć. Može li se na osnovu ova dva napadaja u nešto više od pola godine, reći da se radi o anksioznosti. Inače imam česte palpitacije srca, zbog kojih sam ponekad manje ili više zabrinuta. Nalazi kardiologa su uredni.

Prof.dr.sc. V. Folnegović Šmalc

24.02.2004. 09:16

Preporučila bih i pregled psihijatra, i eventualno hormone štitnjače ( T3, T4, TSH).Nalazite se u trećem tromesječju trudnoće, kako ste naveli imali ste dva napada.Preporučila bih eventualno psihoterapiju Kognitivnu bihevioralnu terapiju , gdje ćete uz razgovore i objašnjenja donekle prevladati probleme.panični napadaji liječe se antidepresivima sa atipičnim učinkom i benzodiazepinima ( sa anksiolitičkim učinkom).Lijekovi ipak prolaze iz majčinog tijela krvlju kroz posteljicu u krvotok djeteta; a kako je jetra fetusa nezrela lijekovi se sporije metaboliziraju i kumuliraju, te je zbog toga koncentracija lijeka veća u krvotoku fetusa nego kod majke.
Ovisno o laktaciji ( hoćete li biti u mogućnosti dojiti bebu ) ovisi i daljnje Vaše liječenje.Zato preporučam za sada psihoterapiju, te ako budete dojili bebu , sve dok dojite psihoterapiju , po prestanku dojenja može se uvesti i medikamentozna terapija.U svakom slučaju posavjetujte se dodatno kod nadležnog psihijatra i ginekologa.