Psihijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 667 | Broj poruka: 1506

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Problemi u predškolskoj dobi


Autor Poruka

Emelina

22.09.2007. 21:05

Poštovana,
moje dijete ima 20 mjeseci. Njegovo ponašanje često zaokuplja pažnju mojih bližnjih i moju. Iako svako dijete ima svoj ritam razvoja, nisam sigurna trebamo li se zabrinjavati ili ne. naime, iako se motorički sasvim lijepo razvija, njegove ostale sposobnosti vrlo slabo primjećujemo. Ne priča ništa, osim baba i mama, ali to ne s nekim značenjem. Izgovara samo jednu riječ kojoj daje značenje i to za dudu. Ne zove nas roditelje, ne pada mu preteško ako se razdvoji od nas, ako netko dira njegove igračke. Negodovanje iskazuje sa kratkotrajnim recimo vrištanjem. Odaziva se na ime i inače je veselo dijete, ali u kontaktima sa drugim ljudima, pa ponekad i nama često se ili srami ili potpuno ignorira. Voli jako svoje ruke i često gleda dlanove, s njima se najviše igra, pogotovo lupajući i proizvodeći zvukove. U pravilu skoro voli prvenstveno bacati stvari po različitim podlogama jer proizvode različite zvukove. Voli hodati i trčati i može se sam igrati vrlo dugo. Drugu djecu samo gleda nakratko i onda nastavlja svojim putem igrajući se tražeći detalje po okolici. Ipak, reagira i zna da me razumije kad mu nešto kažem ili ga pozovem da dođe. Ne želi "učiti" ništa , vrlo često okrene glavu i ignorira me ako mu pokazujem slikovnice i pričam. Sam ih razgledava, ali uz nekoga vrlo kratko. Ne dira po kući ništa što nije njegova igračka i vrlo je oprezan, novim situacijama i spravama uvijek prilazi s negodovanjem ( poput ljuljački i klackalica).Noću ponekad ima noćne strahove, oni ga prate od 6. mjeseca života. Inače, spava noću isprekidano i vrlo se rano budi naspavan i nasmijan.Ponavljam, inače je veselo dijete i pomalo tvrdoglavo ( ne smije se bezrazložno).Vjerojatno sam neke stvari i zaboravila, no iz ovoga mi možete reći trebam li se zabrinjavati i trebam li potražiti pomoć?
Unaprijed Vam hvala i oprostite zabrinutoj mami na ovolikom tekstu.

Prof. dr. sc. Vera Folnegović Šmalc, dr. med.

07.01.2008. 18:40

Nema razloga za Vašu zabrinutost. Vaše dijete se primjereno ponaša sukladno njegovoj dobi, a razlike u ponašanju pojedine djece su individualne s obzirom na dob. Najvažnije je što ste i sami istaknuli da je dijete psihomotorički razvijeno primjereno njegovoj dobi, zadovoljno , veselo i vedro.