Psihijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 667 | Broj poruka: 1506

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


vantjelesno iskustvo..?


Autor Poruka

marko

26.03.2006. 04:26

mozete li mi malo pojasniti slijedeci fenomen..
više puta mi se dogodilo da se ne probudim do kraja(nešto kao mozak polubudan i svjestan a tijelo paralizirano). to po svoj prilici nije nikakva neobična pojava(kolio sam upoznat da se za vrijeme sna luči hormon koji paralizira tijelo), al u takvom stanju su mi se događale čudne stvari kojima nisam pridodavao veći značaj dok nisam u jednoj knjizi sasvim slučajno naišao na slično iskustvo koje do najmanje pojedinosti opisuje ono što se meni događa te to naziva vantjelesnim iskustvom! riječ je o tome da prvo osjetim buku sličnu polijetanju aviona, zatim pritisak tj nekekvu vibraciju u leđima koja kao da me još više priljepi uz krevet, tada upadam u to stanje !!! tada kao da uspijem izići van tjela, napravim par koraka po sobi(obično imam ne baš sasvim izoštrenu sliku stvari)... još mnogo stvari o ovom i drugim iskustvima bi vam mogao napisati al nekom drugom prilikom...
zanima me kako objašnjavate ovaj fenomen i da li je moguće da duša(il um) stvarno napuste tjelo?? čitao sam i da se ovo stanje naziva astralna projekcija pa me također zanima koliko tu zapravo ima istine (da kazem da ne vjerujem u svjetove i bića koje oni spominju iako mi se znalo dogoditi da za vrijeme paralize tijela(bez vibracija) imam nevjerojatno jak osjećaj još nečijeg prisustva u mojoj sobi)?
spomenit cu na imam 24g, i da mi se ova pojava javi svakih 20ak dana te obično traje 2-3-4večeri uzastopno..
zahvaljujem na stručnom i znanstvenom odgovoru, pozdrav

Prof. dr. sc. V. Folnegović Šmalc

05.06.2006. 12:55

Potovani Marko,
Svakako Vam preporučujem da se javite psihijatru koji će znati procijeniti radi li se o kakvom duševnom poremećaju ili ste samo ekstrasenzibilna osoba.

marko

08.06.2006. 14:46

hvala na odgovoru,
na kakav eventualan poremećaj mislite? nikakvih psihičkih problema nemam, nitko u obitelji nikada također nije ih nije imao, apsolven sam na teh. fakultetu, nadprosječno ineligentan... dakle vodim jedan apsolutno normalan život, jako sam skeptičan na sve tzv. paranormalne pojave, ali jednostavno me zanima šta je ovo??
po internetu sam tražio, i kako vidim postoji dosta ljudi koji dijele ovaka ili slična iskustva! dakle na blogovima se spominje tzv. astralni svijet (koji mi iskreno, djeluju pomalo smiješno i jako neozbiljno) u kojem naš um boravi tijekom sna(u šta ponavljam, ne vjerujem). drugi spominju da je riječ o poremećaju sna, te da to stanje nije opasno iako zna biti neugodno jer smo pod paralizom a um je budan, međutim to ne objašnjava osjećaj i vlastito iskustvo da sam boravio van tijela... ne drogiram se, bavim se športom, ovo što mi se zna dogoditi me ne okupira tj. na zamaram se s tim i na na kakav način ne utječe na moj život, al jednostavno me jako zanima neko objašnjenje stručne osobe te vas stoga molim da mi kažete nešto više o ovome..??? još da spomenem da gotovo uvjek imam lucidne snove, i to je jedno prelijepo iskustvo al nikoga nisam našao tko je u snu u potpunosti samo svjestan i ima snove u boji a to se meni često događa..
i još jedno pitanje, što mislite pod pojmom ekstrasenzibilan?
hvala vam još jednom, primite veliki pozdrav