Psihijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 667 | Broj poruka: 1506

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Alkoholizam u obitelji


Autor Poruka

Mirjam

01.02.2002. 07:58

Imam dugogodošnji problem u obitelji. Majka je alkoholičar niz godina (više od 12, ne znam koliko dugo, od moje rane mladosti). Uz to boluje od depresije. Stanja trezvenosti izmjenjuju se sa stanjima neprekidnog opijanja. Pravila nema što se tiče duljine trajanja jednog od ta dva stanja. Praznici, godišnji odmor, izvanredne situacije (nenadani gosti) negativo utječu na nju i ona ne podnosi niti minimalni stres i rješava ga alkoholom. Često ga kombinira sa praxitenom. Majka je svjesna da je alkoholičar ali ne misli da je to toliko velik problem jer ga "može kontrolirati i može ne piti ako hoće ali neće". Htjela bi da ode na liječenje ali ne znam kako to funkcionira. Pretpostavljam da trebam njen pristanak koji neću dobiti. Ona traži sve moguće izgovore (loše zdravstvo, loše bolnice, loši doktori, luđaci ..) i većina nažalost stoji. KAKO IZGLEDA POSTUPAK LIJEČENJA? KOLIKE SU ŠANSE ZA IZLIJEČENJE AKO JE ALKOHOLIČAR VEĆ DUŽI NIZ GODINA? KAKO JU POSLATI NA LIJEČENJE AKO ONA NE DAJE PRISTANAK?

frustrirana kćer

p.s. ovo sve naravno narušava psihičko zdravlje svih ukućana

Prof.dr.sc. V. Folnegović Šmalc

11.06.2002. 09:02

Liječenje od alkoholizma može biti učinkovito bez obzira na trajanje alkoholizma ( osim posljedica koje su nepopravljive), no liječenje se poduzima uz privolu bolesnika , jer je tada učinkovito.Bez privole bolesnika liječenje se poduzima kada je bolesnik u akutnom opitom stanju te ugrožava svoj život , život drugih ili imovinu. Tad se poduzima prisilna hospitalizacija. Predlažem da , ako je moguće , odvedete majku liječniku psihijatru ili osobi od povjerenja koja bi je stimulirala za liječenje.