Psihijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 667 | Broj poruka: 1506

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


cipralex


Autor Poruka

marina

30.01.2006. 07:48

Od liječnice opće prakse propisan mi je ciparelx zbog depresije koju dugo osjećam, nakon samoubojstva supruga.
Da li je to u redu?
Ne funkcioniram cijelom "glavom" na poslu, usporena sam.
Da li smijem voziti osobni automobil?

Prof. dr. sc. V. Folnegović Šmalc

09.02.2006. 12:55

U redu je da nakon gubitka bliske osobe osjećate tugu i prazninu , strah od budućnosti i nastavka života bez onih koji su nas okruživali.Međutim ta tuga ima jedno opravdano vrijeme koje nazivamo vrijeme žalovanja. Ukoliko se ono produži na duži period i pređe u depresiju sa svim simptomima ( depresivno raspoloženje , gubitak interesa za onim što nas je do tada veselilo , smanjenje životne energije) potrebno se javiti liječniku , bilo svom opće prakse bilo psihijatru.Vaša je liječnica prepoznala te simptome te Vam dala lijek koji spada u antidepresive i koji bi Vam trebao pomoći. Važno je napomenuti da su antidepresivi lijekovi koji svoj potpuni učinak postižu tek nakon tri do četiri tjedna redovitog uzimanja. To je za onog koji se loše osjeća jako dugo , ali nemojte posustati.Ukoliko ni nakon dužeg vremena uzimanja ne osjećate da Vam lijek pomaže javite se svojoj liječnici koja ga može zamijeniti nekim drugim za Vas efikasnijim lijekom. Antidepresivi uglavnom nemaju negativan učinak na pažnju prilikom vožnje , ali i to može biti individualno za svakoga pa Vam preporučam da se i oko tog problema konzultirate sa svojom liječnicom ili psihijatrom.

Adriana

19.02.2006. 08:30

Po preporuci liječnika psihijatra uzimam Cipralex, dva mjeseca, doza je povećana sa 1 tbl. na 1 i pol, pa na 2 dnevno.U tom periodu uspjela sam nakupiti više od 4 kilograma, a i inače imam problema sa pretjeranom tjelesnom težinom.Nigdje u uputstvima o lijeku ne promalazim tu nuspojavu, ali su me, neovisno jedna o drugoj, na to upozorile magistra u ljekarni, a zatim i liječnica opće prakse.Da li, i kako, mogu ili moram zamijeniti lijek, da li je to uopće istina?Osim toga, nemam više poznatih strahova, tjeskobe, lupanja srca, crnih misli, ali nedostatak volje, neorganiziranost, zaboravljivost, dekoncentracija, umor i ostalo i dalje su prisutni.Molim za savjet, hvala.

Jole

24.02.2006. 13:25

I ja sam primjetio da sam zbog Cipralexa nakupio nešto kila i da imam problema sa erekcijom. Zanimao bi me odgovor da li da prekinem terapiju i koji drugi lijek mi preporučate?

kio9

05.06.2006. 21:06

Nakupila sam dosta kilograma iako me psihić uvjeravao u suprotno. U svemu drugom, lijek je uspio. Uzimam ga već nekoliko mjeseci i sad zbog kila mislim prestati. Mogu li tako naglo?