Psihijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 667 | Broj poruka: 1506

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kronična nesanica


Autor Poruka

Dalibor

11.02.2002. 15:31

Postavljam pitanje u ovom forumu jer mislim da je bolest koju ću opisati psihičke naravi (i fizičke naravno).
Majka mi ima kroničnu nesanicu. Spava maksimalno do dva sata preko noći iako uzima razne lijekove za nesanicu i smirenje (Sanval, Praxiten,...). To traje već tri mjeseca i umor postaje sve neizdržljiviji. Iako je strašno umorna, ona i dalje ne može spavati duže. Ako i uspije zaspati, vrlo brzo ju probudi bilo kakav zvuk i dalje više ne može zaspati. U isto vrijeme ima i česte napade depresije koje također liječi sa nekim lijekovima (ne znam kojim). Oslabila je već desetak kilograma i svakim danom je sve slabija.
Ima paničan strah od kćerke i njenog djeteta (dijete ide u prvi razred) što dovodi do kontradiktornosti u njenoj glavi (voli ju a istovremeno ne može biti u njenoj blizini jer ju odmah hvata živčanost).
Imala je težak život i ja pretpostavljam da je to neki oblik PTSP-a.
Trenutno ide na snimanje glave, ali zasad EEG pokazuje da je sve normalno. Još će obaviti i CT.
Možete li reći koji bi trebao biti slijedeći korak? Da li psihijatar ili bi bilo dobro obaviti još kakve pretrage (razina hormona i sl.). Ona je svjesna teške situacije, ima zdravu logiku, ali si sama ne može pomoći. Razgovor sa mnom je privremeno umiri ali vrlo brzo sve krene po starom. Bojim se da se previše ne navikne na lijekove jer joj već sada više ne pomažu.
Molim vas za stručnu pomoć i možda neki broj telefona na koji bi se ona direktno javila i rekla iz prve ruke svoj problem.
Hvala unaprijed!

Prof.dr.sc.V. Folnegović Šmalc

15.03.2002. 09:45

Iz Vašeg opisa stanja Vaše majke nije moguće sa sigurnošću utvrditi o ćemu se radi.Nesanica se uklapa u sliku depresije, no mogla bi biti i posljedica straha koji bi mogao biti i realan. U svakom slučaju potrebno bi bilo da Vaša majka posjeti psihijatra koji će je uputiti na pregled hormonalnog statusa ako će smatrati da je to potrebno.
Nalaz CT-a i EEG -a mogu biti normalni kod osoba sa poteškoćama koje opisujete kod Vaše majke, što će reći da Vas ne treba zavarati njihov uredan nalaz. Odvedite majku nadležnom psihijatru ili se javite na telefon 3780678 Prof. dr. sc. V. Folnegović Šmalc.