Psihijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 667 | Broj poruka: 1506

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Panic disorder?


Autor Poruka

katarina

12.02.2002. 16:09

Postovani,
Ne znam hocete li mi moci pomoci, ali vrijedi pokusati. Premda doista nisam nikakav strucnjak niti za jedno podrucje medicine, cini mi se da moja prijateljica ima nesto kao tzv. "panic disorder" i vise ne znam na koji nacin da tome pristupim i uopce kako da joj pomognem.

Dakle, sve je pocelo prije par godina, bez ocitog razloga. Uhvatilo bi je naglo lupanje srca, popraceno znojenjem, crvenilom u licu, drhtavicom, polu-nesvjesticom i sl. Napadi su se i dalje javljali ali dosta rijetko. U zadnje vrijeme to postaje sve cesce, a narocito u stresnim situacijama. Svaki put ide na hitnu, no cini se da nema nikakvog fizickog uzroka (tlak, srce, krv, sve ok). U svemu tome postaje dosta i hipohondricna, i na kraju neprekidno prica o bolestima koje "ima" a ja vise ne znam kako tome pristupiti (pocevsi od najozbiljnijeg objasnjavanja da ima kravlje ludilo, pa onda tumor na mozgu, pa rak koze jer ima previse madeza itd). Molim Vas, sta se radi u takvim slucajevima (vjerujem da bi trebala porazgovarati s nekim psihologom/psihijatrom, ali ona to odbija). Hvala na pomoci.
Katarina

Prof.dr.sc. V. Folnegović Šmalc

15.03.2002. 10:04

U pravu ste da Vaša prijateljica treba sručnu pomoć.Prema Vašem opisu vrlo vjerojatno se radi o paničnom poremećaju ( panic disorder).Svakako bi bilo dobro da nagovorite Vašu prijateljicu da se obrati psihijatru , jer Vaša pomoć i podrška vrlo lako mogu biti nedovoljni ma koliko se Vi svesrdno trudili.Kako navodite da prijateljica odbija pomoć psihologa / psihijatra možda bi bilo dobro da joj predložite autogeni trening ( metodu relaksacije )koju provode stručne osobe.Na taj način će doći u kontakt kako sa osobama koje boluju od istog ili sličnog poremećaja tako i sa psihijatrom, što će sve olakšati odluku o liječenju. Sve u svemu budite kreativni u načinu kako da dovedete prijateljicu psihijatru.